Jubilált az "Átal mennék én a Tiszán ..." népdaléneklési verseny

Él még a magyar népdal Kárpátalján

2005. április 8., 10:00 , 221. szám

Április 2-án, immár 10. alkalommal adott otthont a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskola a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett "Átal mennék én a Tiszán ..." népdaléneklési versenynek. A rendezvény célja lehetővé tenni a magyar anyanyelvű gyerekek számára, hogy felmérjék énektudásukat, megismerkedjenek a különböző tájegységek népdaléneklési kultúrájával, hagyományaival.

A rendezvényt Homoki Gábor, a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskola igazgatója nyitotta meg, üdvözölte a magyarországi és kárpátaljai résztvevőket, vendégeket. A hattagú zsűri elnöke Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetének főmunkatársa volt. Már hagyománynak számít, hogy magyarországi versenyzők is indulnak ezen a versenyen. Ez alkalommal a megmérettetésen a tiszapéterfalvi, aknaszlatinai, nagyberegi, verbőci, forgolányi, viski, valamint csornai (Magyarország) énekesek vettek részt.

Gönczy Sándor, a KMPSZ elnökségi tagja köszöntőjében kiemelte: "A kisebbségben élő magyarok számára a személyes kapcsolatokon túl fontosak az ilyen rendezvények, ahol a népzene, a néphagyomány kapja a fő hangsúlyt. Magyarul beszélő és éneklő fiatalok bizonyítják, él még a magyar népdal, él még a magyar szó a Kárpátok lábainál. Van az emberi gondolatvilágnak egy olyan része, amit csak a zene képes kifejezni."

A 21 versenyző két korcsoportban (6-11 évesek és 12-18 évesek) indult. Az első fordulóban minden versenyző szabadon választott népdalt vagy népdalcsokrot adott elő, míg a második fordulóban a kötelező, Ma van húsvét napja című népdalt énekelték. Színesítették a rendezvényt fellépésükkel a tiszapéterfalvai Százszorszép énekegyüttes tagjai és a Verbőci Művészeti Iskola növendékei, akik páros táncot adtak elő. A szakavatott zsűri döntése alapján a kicsik kategóriájában az első helyezett Virág Zsuzsanna lett (Tiszapéterfalvai Művészeti iskola, felkészítő tanára Erős Viktória), a második helyen Mitró Barbara (Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, felkészítő tanár Vajnági Adrienn), a harmadikon pedig Bréner Angéla végzett (Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola, felkészítő tanár Englert Irén). A nagyoknál a legjobbnak Jőröss Andrea (Viski Kölcsey Ferenc Középiskola, felkészítője Tudósi Tímea) bizonyult, a második helyezett Nagy Réka (Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola, felkészítő tanár Erős Viktória), harmadik Takács Bernadett lett, aki a magyarországi csornai Kerényi György Művészeti Iskolából érkezett (felkészítő tanára Fehér Annamária). Pálné Jancsó Katalin, az Aszódi Művészeti Iskola tanára, a népművészet mestere nyújtotta át a versenyzőknek a KMPSZ-emléklapokat, valamint a díjazottak jutalmát. Az eredményhirdetést követően a rendezvény Vakler Anna, az egyik székesfehérvári művészeti szakközépiskola énektanárának irányításával közös énekléssel ért véget.

-kita-