Örömmel tölt el, hogy az eddigi vezetés megerősítést kapott

Interjú Dudás Károllyal a Vajdasági Magyarok Szövetséének alelnökével

2005. április 15., 10:00 , 222. szám

Megtisztelte a KMKSZ XVI. közgyűlését jelenlétével Dudás Károly úr is, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Magyar Örökség-díjas író, a Vajdaságban megjelenő Hét Nap című hetilap főszerkesztője. Ez alkalomból a Vajdaságban élő magyarság helyzetéről és Kárpátaljához fűződő viszonyukról kérdeztük.

- Jugoszlávia szétesése óta hogyan változott a vajdasági magyarság helyzete?

- A közgyűlésen nem véletlenül mondtam el, hogy igazi ikertestvérei vagyunk a kárpátaljai magyaroknak, hiszen a legszorongatottabb helyzetbe mi ketten kerültünk. Ahelyett, hogy javult volna a délvidéki magyarság helyzete, inkább súlyosbodott. Óriási a fogyatkozás, elöregedés. Nyilvánvaló, hogy az egész térséget sem érte olyan csapás, mint a délvidéki magyarságot, hiszen a Milošević-diktatúra óriási pusztításai mellett a NATO-gépek bombázták még a magyar vidékeket is. A háború és a diktatúra szelétől megrémülve legalább 50 000 magyar menekült el a szülőföldjéről, elsősorban fiatalok. Tehát mondhatnám azt - ha nem lennék bizakodó -, hogy a sorsunk megpecsételődött. Az egykori félmilliós magyar közösségből mostanra 300 000-en maradtunk.

Ugyanakkor pont ebben a szorongatott helyzetben meglepő eredményeket ér el a közösség az önszerveződés területén. Nálunk alakult meg először a Magyar Nemzeti Tanács, tehát valamiképpen az autonómia elkezdett működni. Megalakulása óta két magyar nyelvű gimnáziumot hozott létre, és átvette az alapítói jogokat az írott sajtó felett. Végre visszaadhattuk a településeink ősi magyar nevét. Ezek a változások természetesen Milošević eltűnéséhez köthetők, amit mi is elősegítettünk. A VMSZ és a vajdasági magyarok tízezrei tüntettek az utcákon 2000 szeptemberében. A diktatúra megdöntésében tevőlegesen is részt vett a Vajdasági Magyar Szövetség, és az új hatalomban ugyancsak részt vállaltunk, képviselőink voltak a szerb parlamentben, és nyilvánvaló, hogy ebből adódóan egy sor eredményt sikerült elérnünk. Ugyanakkor ma már újságíróként is úgy értékelem, hogy ez csak egy félfordulat volt, azóta egy politikai visszarendeződés történt, aminek isszuk is a levét. Gondolom, ide is eljutott a híre a magyarveréseknek, ami a diktatúra idején százezerszám a magyarlakta vidékekre tóduló, az etnikai arányokat megváltoztató szerb menekültek ellenünk irányuló bosszúja. Igaz, az Európai Parlament bizottságának ottjárta óta csillapodott a helyzet.

- Egyeztetnek közös stratégiát a KMKSZ-szel?

- A Szabadkai Kezdeményezés néven ismertté vált nyilatkozatban megfogalmaztuk, hogy a legsúlyosabb helyzetben lévő kárpátaljai és délvidéki magyarság, melyek tartósan kívül rekedtek az Európai Unión, pozitív diszkriminációban kell részesüljenek az anyaország részéről mindenféle támogatást illetően. Ezt a kezdeményezést közösen vetettük fel minden lehetséges fórumon a KMKSZ-szel, de sajnos mindezidáig kevés eredménnyel.

- Önök kérték először és a leghatározottabban a kettős állampolgárságot a határon túli magyar közösségek közül. December 5-e után hogyan látják a jövőt?

- A VMSZ legfontosabb politikai célja továbbra is a vajdasági magyar autonómia megteremtése és a kettős állampolgárság. A mi esetünkben, és azt hiszem, Kárpátalja esetében is az egyetlen mentőöv a kettős állampolgárság, hiszen különben, ha lezuhan a schengeni sorompó, akkor mi teljesen kívül rekedünk Európán.

Én bízom abban, hogy változik az anyaországi közélet, választások jönnek, azt hiszem, hogy előbb-utóbb megerősödnek a nemzetben gondolkodó erők az anyaországban, és akkor újra lesz remény.

- Most milyen benyomásokkal tér haza innen, a KMKSZ tisztújító közgyűléséről?

- A kisebbségi lét gondjainak legalapvetőbb megoldásait egyformán látjuk Kovács Miklós elnök úrral, el is mondtam a közgyűlés előtt, hogy számunkra, délvidéki magyarok számára rendkívül fontos, hogy a KMKSZ tovább erősödjön, mert stratégiai partnernek tekintjük. Hisz vannak olyan dolgok, amelyek csak bennünket érintenek a kárpát-medencei magyar közösségek közül. Örömmel tölt el, hogy az eddigi vezetés megerősítést kapott, ez reményeim szerint azt jelenti, hogy a KMKSZ folytatja majd a kárpátaljai magyarság javára, és azt hiszem, az egész kárpát-medencei magyarság javára, amit eddig is tett.

dózsa