A magasművelésű tőkeformák metszéséről (IV.)

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

A szőlő metszésének két fő célja: a célszerű tőkeforma kialakítása, a tőkék gazdaságos termőegyensúlyának kialakítása. A következőkben a magasművelésű tőkeformák metszését tárgyaljuk.

A szőlő a lugasműveléssel adja a legtöbb és legszebb termést. A lugas kertünk dísze lehet, feltéve, ha már a tőketelepítésétől kezdődően szakszerűen bánunk vele. Magasművelésű tőkeformák: lugasművelés, Sylvoz-kordon.

Megkülönböztetünk szabálytalan lugast, Thomery-lugast, függőleges lugast. A szabálytalan lugas jellemzője az alacsony tőketörzs és az egy síkban kialakított több szabálytalan kar. A karokon hosszú, váltócsapos metszés folytatható, hasonlóan a kordon tőkeformához. A Thomery-lugas szerkezete hasonló, mint a kétkarú kordoné. Ennél a művelésmódnál ugyanakkor három szinten is kinevelhetőek a karok. A kéttörzsű Thomery-lugas viszonylag gyorsan kialakítható és már a harmadik évben bő termést ad. A függőleges lugas lényege, hogy két, esetleg három szinten alakítunk ki egy-egy bakot (szarvat) a termőalapnak, majd ezeken váltócsapos metszést folytatunk (fajtától függően alkalmazható szálvesszőzés is).

A házikerti borszőlőtermesztésnél jól alkalmazható a Sylvoz-kordon, amely szintén egy magasművelésű tőkeforma. Gazdag talajon, a Moser-féle magas kordon esetében az erőteljes fejlődés következtében a fürtök zöme a lombozat belsejébe kerül, továbbá az árnyékban növő hajtások rügyében alig képződik fürt a jövő évi terméshez. Kisfürtű fajtáknál ezért is célszerű a Sylvoz-művelés alkalmazása. Ez utóbbi támrendszere abban különbözik a Moserétől, hogy a föld felett 80 cm magasságban is kifeszítenek egy huzalt. A tőkét az első három évben úgy nevelik, mint a Moser-féle művelésnél. A negyedik évben a kordonkarról előbb egy, majd a kar megerősödése után több, 10-12 rügyes szálvesszőt hajlítanak le, és rögzítenek az alsó huzalhoz. Ugarcsapra nincs szükség, mivel a szálvesszők hajlításánál erős vesszők nőnek és ezek adják a következő évi szálvesszőket. Ennél a művelésmódnál figyelni kell arra, hogy a késői lekötözésnél a hajtások letörhetnek, felkopaszodhatnak.

M. B.