Verses borest és Múzsák harca

József Attila Napok a Rákóczi-főiskolán

2005. április 22., 10:00 , 223. szám

Az ünnepélyes megnyitó után, április 12-én felolvasással egybekötött borest várta az irodalommal találkozni vágyókat. A diákok részéről rég nem tapasztalt aktivitás kísérte a programot. A diákok és tanárok 6-os csoportokban olvasták fel azokat az irodalmi szövegrészleteket, amelyeket azzal a célzattal hoztak magukkal, hogy megosszák azok értékes üzenetét a többiekkel. Az így kialakult, egyszeri és megismételhetetlen posztmodern irodalmi szövegtenger tartalma a kis herceg meséjétől a Mitől jó a férfi az ágyban? című értekezésig terjedt. A felolvasott szövegek egymagukban is megállták a helyüket, de külön érdekessége volt az estének az alkotások véletlenszerű egymásutániságából következő fordulatok sajátos játéka.

A másnap megrendezésre kerülő irodalmi vetélkedőn, amely akár a "Múzsák harca" nevet is viselhette volna, a főiskola bölcsész hallgatói mérhették össze irodalmi tudásukat és persze kreativitásukat. A csapatok közül a zsűri pontozásának eredményeképpen végül Catullus Lesbiája, azaz az első évfolyamos angol-történelem szakos diákok nyerték a szoros küzdelmet.

Április14-én, a rendezvény utolsó, de talán leginkább várt napján került sor a már több hónapja meghirdetett szépirodalmi pályázat díjkiosztó ünnepségére, ahol a két kategóriában (vers és próza) beérkezett pályamunkákat értékelte és díjazta a zsűri. Lírai alkotás kategóriában első helyezést ért el Bimba Irén két versével, második lett Ráti Szilvia, míg a harmadik helyen holtverseny alakult ki Bátyi Szilvia, Margitics Marianna és Fodor Attila között. Kisprózai alkotások kategóriában első helyen Ráti Szilvia meséje, másodikon Bimba Irén alkotása, míg a harmadikon Pógyór Levente humoros, a diákéletet megelevenítő története végzett. Vári Fábián László, a zsűri elnöke örömének adott hangot, hogy több mint harmic pályamunka érkezett a felhívásra, majd összefoglalta a kezdő tollforgatók számára a megmérettetés tapasztalatait. A verseny minden résztvevője értékes könyvjutalomban részesült (a II. RFKMF, a KMKSZ, a KMPSZ és az Irka felajánlásainak köszönhetően), a helyezettek a főiskola hallgatói önkormányzatától pénzjutalmat vehettek át, valamint publikációs lehetőséget kaptak az Együtt c. folyóiratban és az Irkában. Ferenc Viktória, a HÖK elnöke bejelentette, hogy különdíjként a benyújtott pályamunkák az önkormányzat diáklapjának különszámában is olvashatók lesznek.

F. V.