Zöldségszaporítási eljárások tavasszal

Itt a palántázás ideje

2005. április 29., 10:00 , 224. szám

Ezekben a hetekben foglalkoznak palántázással a zöldségtermelők. Április közepétől elsősorban a káposztafélék palántázása folyik, a hónap végétől kezdődik a paradicsom kiültetése, a paprikát május második felében, a fagyosszentek után lehet biztonsággal palántázni.

Nemcsak a palántázás időpontja meghatározó a növény további fejlődése szempontjából, hanem a palánta minősége is. A piacokon sokan sokféle palántát értékesítenek, ám később nem mindegyik növény váltja be a hozzá fűzött reményeket. Jelenleg a piacokon káposztapalántából minőségtől függően 5-10 darabot kapunk 1 hrivnyáért, karfiolból 15 darabot, karalábéból 12-15 darabot, a paradicsom ára 5db/2hr.

Nem mindig az olcsó palánta a jó. Vásárlásnál ne az ár, hanem a palánta fejlettsége, növényegészségi állapota és fajtája legyen a döntő szempont, vagyis jól fejlett, egészséges és ép gyökerű palántát érdemes venni. Ha melegházi palántáról van szó, úgy annak készen kell lennie a szabadföldi fejlődés körülményeire (fény-, víz-, tápanyagellátás). A szaknyelv ezt palántaedzésnek nevezi. Az edzetlen palánták a szabadföldi körülmények között életképtelenné válhatnak. Lehetőleg ne vásároljunk szabadgyökerű palántát. A gyökerek levegővel való érintkezése rontja az eredést, ezért jobb, ha földlabdás az ültetésre szánt palánta. Ültetéskor a lehető legkevesebb sérülést szenvedje a palánta.

A háztáji gazdaságokban - miután kis területről van szó - a kiültetést legegyszerűbb, legolcsóbb kézzel végezni. Munkamenet: a palánta gyökérméretének megfelelően ültetőfával ültető-lyukat készítünk. Ebbe helyezzük a palántát, lehetőleg kerülve a gyökérvisszahajlást. Az ültetőfával földet nyomunk a palánták gyökérzetéhez oly módon, hogy a már meglévő lyuk mellé szúrunk, és az ültetőfát a palánta irányába döntjük. A megnyúlt palánták kapával készített kis gödörben elfektetve ültethetők. A nagyobb földlabdájú palántát az ültetőkanállal kivájt gödörbe helyezzük, majd gyökeréhez kézzel nyomjunk földet. A megnyúlt paradicsompalántát esetenként ásóval is ültetik. Az ásóval ék alakú nyílást készítünk, amibe függőlegesen vagy ferdén belehelyezzük a megnyúlt palántát, úgy, hogy a szár, illetve a levelek egy része is földbe kerüljön.

A palántákat általában a sziklevélig kell a földbe süllyeszteni. A megnyúlt paradicsomot ennél mélyebbre kell ültetni, mivel a föld alá kerülő szárrész is képes gyökereket hajtani. Egyes zöldségfélék nagyon érzékenyek a mélyültetésre, pl. a saláta, zeller. Lényeges, hogy csak gyökerük kerüljön a földbe, különben nem fejlődnek és berothadhatnak. A salátapalánta esetében semmiképpen se kerüljön a föld alá a szívlevél (a legkisebb belső levél).

A helyesen kiültetett palánta szilárdan megmarad a talajban. Ezt úgy ellenőrizhetjük, ha az egyik levelénél fogva megpróbáljuk kihúzni a földből a palántát. Ha a levél elszakad, a palánta viszont a földben marad, úgy helyesen végeztük az ültetést. Lényeges, hogy az ültetést követően is folyamatosan felügyeljük a palántákat.

M. B.