A cirkusz varázsa

Kárpátalján turnézott a Vohnyi Kijeva

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

Meghatározó élmény egy kisgyermek életében az első cirkuszban tett látogatás, de sok felnőtt is szívesen megnézi az illuzionistákat, artistákat. Ez talán azért van így, mert szeretnénk a szürke hétköznapokat egy csillogó világra cserélni, ahol minden megvalósulhat, az álmok valóra válhatnak, minden lehetséges.

Ilyen élménynek lehettünk részesei a közelmúltban, ugyanis nemrég Kárpátalján turnézott a hattagú Vohnyi Kijeva (Kijev tüzei), a főként illuzionistákból álló vándorcirkusz. A társulat majd mindegyik járási központot és megyei jogú várost felkereste, többek között Beregszászt is, ahol a Művelődési Házban lépett fel. Nagy sikert aratott a társulat Ungváron és Ilosván is, ahol Beregszász mellett a legtöbb néző volt kíváncsi produkciójukra.

A műsor sztárja Olekszandr Gabics bűvész volt, aki remek produkciókat adott elő: először kötelekkel és kendőkkel mutatott be különböző trükköket, de a legnagyobb sikert azzal a mutatvánnyal aratta, amikor egy darab újságpapírt két öthrivnyás bankóvá varázsolt. A közönség legkisebbjeit Kesa bohóc szórakoztatta, aki hatalmas szappanbuborékokat eregetve bűvölte el a gyermeksereget. Szabadulóművészek produkcióit is láthatta a közönség. Olekszandr megbilincselte és megkötözte partnernőjét, Natalit, de hiába, mert a hölgy pillanatok alatt megszabadult béklyóitól. Natali egy zsák és egy láda fogságából is külső segítség nélkül bújt elő. A "testfűrészelő" illuzionista cirkuszi számát tapsviharral jutalmazta a közönség, a gyermekek sem féltek, hiszen tudták, hogy valójában semmilyen fűrészelésről nincs szó, ez csupán bűvészmutatvány. Osztatlan sikert aratott Dmitro, a Négykezű becenévre hallgató gumiember is, aki lábujjait használva írt, festett, cigarettázott és kávézott.

Az előadást követően a Kárpátalja kérésére Rogyion Titov, a kijevi Master Show produceri központ igazgatója, a társulat művészeti vezetője mutatta be a Vohnyi Kijeva illuzionistacsoportot. A társulat 1996-ban alakult, azóta Ukrajna-szerte turnéznak, Kárpátalján most jártak harmadszor, és a kedves fogadtatásnak köszönhetően szívesen jönnek vidékünkre. "Nem könnyű a cirkuszművészek élete, csak az állandó turnéknak köszönhetően képes fenntartani magát a társulat. Jelentős adót kell fizetnünk minden jövedelmünk után, így nem ritka, hogy naponta 2-3 helyszínen is fel kell lépnünk, hogy el tudjuk tartani magunkat. Mindazonáltal ezt nem lehet abbahagyni, ez az életünk" – mondta az igazgató.

-kaszonyi-