Hírek

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

A szocialisták a szabad gazdasági övezetekről

Az Ukrán Szocialista Párt (SZPU) szerint Ukrajnában nincs helyük szabad gazdasági övezeteknek. Joszip Vinszkij parlamenti képviselő, az SZPU első titkára sajtónyilatkozatában közölte: a szocialisták meggyőződése, Ukrajnában nem kell ilyen övezeteket létrehozni és működtetni, mert azok nem szolgálják az ország gazdaságát. Pártjának álláspontját hangoztatva Vinszkij hangsúlyozta: Ukrajnában az üzleti vállalkozások elegendő kedvezményekkel rendelkeznek, ezért nincs értelme különleges gazdasági övezetek létrehozásának, mert általuk az állami költségvetés túl sokat veszít. Ehelyett a törvényhozásnak gondoskodnia kell a beruházások biztonságáról és a vonzó befektetési légkör kialakításáról, az invesztíciók korrekt adózási rendszerének kidolgozásáról, megfelelő működési feltételek létrehozásáról országunkban - mondta az SZPU képviselője.

Rend lenne a piacokon?

Csökkenhet az alvilági elemek befolyása az ungvári piacokon, ha megvalósul a helyi adóhivatal vezetőjének javaslata, amely szerint a jövőben készpénz nélküli elszámolást vezetnének be az árusítói illetékek fizetésénél. Marija Badida indoklásul hangsúlyozta, hogy a számlára történő illetékbefizetés lehetővé tenné a piacokról befolyó pénzek hatékonyabb ellenőrzését és adóztatását. Ungváron időről időre bandaháborúra emlékeztető konfliktusok robbannak ki a különböző érdekeltségű társaságok között a piacok fölötti ellenőrzés megszerzéséért.

Bezár az ecetgyár?

Hétszázan kerülhetnek az utcára, mert a csőd szélére jutott a Perecsenyi Favegyikombinát. A nagy múltú vegyi üzem a közelmúltig Ukrajnában egyedüliként állított elő etil-acetátot hazai nyersanyagból. Azt követően azonban, hogy megemelték a szesz jövedéki adóját, az üzem kénytelen volt külföldről behozott nyersanyagot feldolgozni. Időközben ráadásul a behozatali vámszabályok is kedvezőtlenül alakultak, aminek következtében az üzem a termelés felszámolására kényszerül. Az új vámszabály szerint a külföldről behozott nyersanyagért előre kell fizetni, míg korábban az elszámolás a kivitt késztermék eladása után történt. A perecsenyi üzem vezetői azt javasolják a kijevi kabinetnek, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően szüntessék meg a denaturált szesz jövedéki adóját, lehetővé téve ezáltal hazai - gabonából és cukorrépából előállított - nyersanyag felhasználását a termelésben. Ellenkező esetben a favegyikombinát kénytelen lesz csődöt jelenti és hétszáz dolgozóját elbocsátani.

Ivan Mihovics tiltakozik

A külföldi tulajdonban lévő kárpátaljai vállalatoknál tapasztalható tarthatatlan munkakörülményekkel kapcsolatos vizsgálatot követel Ukrajna legfőbb ügyészétől és igazságügyi miniszterétől Ivan Mihovics kommunista parlamenti képviselő. Interpellációjában a kárpátaljai honatya a többi között rámutat: különösen a külföldi befektetők veszik durván semmibe a munkabérrel, munkavédelemmel és szabadságolással kapcsolatos ukrajnai törvényeket, megsértik az állami szervek és a szakszervezetek által támasztott követelményeket. Példaként a Leta nevű szlovák társaság 75%-os tulajdonát képező nagyszőlősi Hrono kereskedelmi-ruhagyári egyesülést említi, ahol a tulajdonosok olyan órabért vezettek be, hogy a varrónők havi fizetése mindössze 250-340 hrivnyát tesz ki, amely jóval alacsonyabb a megyei, pláne az országos átlagnál. A vállalat külföldi gazdái - írja a képviselő beadványában - a törvényben megszabott nyolcórás helyett 14 - 16 órás munkanapot állapítottak meg a dolgozók számára, akik legtöbbször munkaszüneti napokon, így vasárnaponként is kénytelenek dolgozni, miközben a túlóráért nem kapnak semmilyen pótlékot. Mihovics emlékeztet rá, hogy a vállalatvezetők nem törődnek a dolgozók egészségével, étkeztetésével, munkavédelmével, aminek következtében az elmúlt két évben 346 dolgozó szenvedett munkahelyi balesetet, 29 pedig életét vesztette. Mi több, sok cég, köztük az ungvári és munkácsi ENO Kft., a nagybereznai Javirnik Kft., a csapi Lego-Ukrajina, az ungvári Groklin-Karpati és a nagyszőlősi Vinohradovo-Sanders vegyesvállalatok irányítói akadályozzák a szakszervezetek működését, az újságírók vizsgálódását. Vannak olyan vállalatok, amelyek egyenesen felszámolják a náluk működő szakszervezeteket - áll Mihovics interpellációjában, aki intézkedéseket sürget az illetékes hatóságok részéről a külföldi tulajdonú és a magánvállalatoknál alkalmazott dolgozók érdekeinek védelmére.

Nagy János