XIII. Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszó Találkozó

Az emberke tragédiája és Pázmán lovag a színpadon

2005. május 27., 10:00 , 228. szám

Május 21-én tizenharmadik alkalommal került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett Kárpátaljai Magyar Gyermekszínjátszó Találkozóra. Az itt fellépő színjátszócsoportok egész évben készülnek a rangos megmérettetésre, melynek célja, hogy megmutassák tehetségüket, fejlődésüket, valamint egymás előadásait megnézve kölcsönösen tapasztalatokat szerezzenek.

A rendezvényre immár hagyományosan a Munkácsi Városi Művelődési Házban került sor. A szervezők nevében Fodor István, a KMKSZ kulturális titkára köszöntötte az egybegyűlteket, köztük a négytagú zsűrit: dr. Brenzovics Lászlót, a KMKSZ alelnökét, Hutterer Éva főiskolai tanárt, a Magyar Drámapedagógiai Társaság képviseletében Lázár Péter drámapedagógust, valamint Bagu Géza drámapedagógust.

Az idei megmérettetésen öt színjátszócsoport indult: a Nagydobronyi Középiskola képviseletében a Palánták nevű csapat és a 6. B-sek, a nagymuzsalyi Ficseri csapat, a Homoki Általános Iskola Csibészcsalád nevű gyermektársulata, valamint a Mezővári Középiskola színjátszócsoportja. Valamennyi csapat változatos előadással állt a publikum elé.

Elsőként a nagydobronyi 6. B-sek léptek fel Arany János balladájának egy színpadi átiratával, a Pázmán lovag c. játékkal (rendező Varga Sándor és Szántai Klára). Jól szórakozott a közönség a másik nagydobronyi csapat, a Palánták mesejátékán is, akik Csetényi Anikó Varázsital c. mesejátékát mutatták be (rendező Szántai Klára). Tatai Sándor műve nyomán a híres törökverő vitéz, Kinizsi Pál történetét dolgozta fel mesejáték formájában a mezővári iskola (rendező Bíró Irma). A homoki Csibészcsalád Lázár Ervin: Bab Berci a városban c. mesejátékát adta elő (rendező Erdő Katalin), míg a nagymuzsalyi Ficseri csapat Karinthy Frigyes Az emberke tragédiája c. paródiáját adta elő (rendező Vidnyánszky Éva). Valamennyi előadás nagy sikert aratott a közönség körében.

A zsűri döntése értelmében az idei nagysikerű előadások között nem osztottak helyezéseket, így végül mindenki nyert. Lázár Péter ezt követően elemezte a látottakat, megköszönte a fellépőknek a tartalmas színházi délelőttöt, majd Fodor Istvánnal közösen átnyújtották a csapatoknak a jutalmul szánt könyvcsomagokat. Idén is több különdíj kiosztását szavazta meg a zsűri. A nagydobronyi 6. B-sek közül különdíjat kapott az udvari bolondot alakító Lelkes Ferenc, a Palánták csapatból pedig a Kalári szerepét eljátszó Szántai Réka. A mezőváriak közül a Jolánkát alakító Vass Dórát, az Öreganyót alakító Horváth Nikolettet és a Magyar Balázst játszó Bródi Andrást részesítették különdíjban. A homokiak közül a főkatonát alakító Petró Istvánt, valamint a két púpos öregasszonyt eljátszó Krivka Dianát és Komonyi Szabinát jutalmazták különdíjjal. A legtöbb díjat a Ficseri csapatnál osztották ki, ahol Szabó Richárd (Istenke), Vidnyánszky Attila (Fricike), Tüzes Gréta (Évike) és Bíró Gyula (Luciferkó) kapott különdíjat a szép színpadi játékért. Rendezői különdíjban Vidnyánszky Éva, a Ficseri csapat felkészítője részesült. Jutalmuk oklevél és könyvcsomag volt.

Végezetül Lázár Péter beszélt a Debrecenben június 3-5. között megrendezésre kerülő Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Fesztiválról, melyen Magyarországról 22 csoport, a határon túli vidékekről pedig (Kárpátalja, Felvidék, Erdély, Vajdaság) egy-egy csoport vehet részt. Idén a mezővári iskolások részesülnek abban a megtiszteltetésben, hogy Debrecenben képviselhetik Kárpátalját.

F. Zs.