Valamivel több a pénz és a megvitatandó kérdés

Ülésezett a megyei tanács

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

Mintegy háromtucatnyi kérdést tárgyaltak a megyei tanács képviselői a testület múlt heti plenáris ülésén. Döntöttek többek között a Premix-üggyel és a beregszászi egészségügyi szakiskola további sorsával kapcsolatban is.

Miután a tervezettnél 11 százalékkal több bevételhez jutott a megyei költségvetés, így értelemszerűen nem alakult ki számottevő vita az első negyedévi pénzügyi beszámoló elfogadása körül. Annál több vita és észrevétel kísérte az elviekben "egyéb" kategóriásnak számító, mindenekelőtt a tulajdonjogi vonatkozású kérdéseket, habár összességében elmondható, hogy a képviselők igen gyorsan dűlőre jutottak minden esetben, politikai szembenállás ezúttal nem hátráltatta a döntéshozatalt.

Ami a magyar vonatkozású kérdéseket illeti, dr. Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ alelnöke a szövetség választmányának megbízása alapján azzal a javaslattal fordult a képviselőkhöz, hogy a megyei tanács kérje a kormány segítségét a Beregszászi járás területén jelenleg szabálytalanul tárolt, a közvélemény által Premix néven ismert káros anyagok megsemmisítéséhez, miután a helyhatósági szervek nem rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel. A képviselők fenntartás nélkül támogatták kollégájuk javaslatát.

A továbbiakban Vass Ottónak, a KMKSZ megyei választmánya tagjának, a Beregszászi Járási Tanács magyar frakciója vezetője helyettesének folyamodványa nyomán dr. Brenzovics László azzal a kéréssel fordult az illetékesekhez, hogy tegyék lehetővé az özvegyi nyugdíj zavartalan folyósítását azon jogosultak esetében is, akiknek gyermekük magyarországi tanintézményben tanul, miután az elmúlt időszakban több esetben is indokolatlanul a külföldi tanintézmény akkreditációjára vonatkozó igazolásokat kértek a jogosultaktól.

Döntöttek a képviselők a Beregszászi Egészségügyi Szakiskola átszervezésének-fejlesztésének kérdésében is, mely a jövőben egészségügyi college-ként működhet.