Juscsenko megszüntette a közlekedésrendészetet

2005. július 29., 10:00 , 237. szám

Viktor Juscsenko államfő aláírta a közlekedésrendészet (DAI) megszüntetéséről szóló rendeletet. Az ügy előzménye, hogy a belügyminisztériumban tartott ülésen Juscsenko korruptnak nevezte a DAI-t, elégedetlen az általuk végzett munkával.

Az elnök sajtószolgálata közli, hogy a rendelet értelmében az eddigi struktúra helyett létrehozták a belügyminisztériumhoz tartozó közúti rendőrséget és az őrjárati szolgálatot.

Juscsenko éles bírálattal illette a belügyminisztériumot, mert nem kielégítő a szervezett bűnügyi csoportosulások elleni harc: a rendőrség tud róluk, de nem számolják fel azokat. Az államfő több megyei magas rangú főrendőrt felszólított, többek között Bohdan Skarada Lemberg és Mihajlo Lebigy Voliny megyei rendőrfőnököt, hogy nyújtsák be lemondásukat.

Kijutott az államfő bírálatából az Állami Vámszolgálatnak is, melynek ülésén Juscsenko elmondta, hogy az elmúlt félévben a vámok munkájában semmilyen pozitív változás nem történt. Az ülést követően döntés született Mikola Szalagor, az Állami Vámszolgálat elnökhelyettesének, továbbá a lembergi és a rava-russzkai vámszolgálatok vezetőinek menesztéséről.

Baráth József