Vétlenek a révkomáromi szlovák újfasiszták?

2005. július 29., 10:00 , 237. szám

Vétlennek minősítették azokat a szlovák neonácikat, akik július 5-én felvonultak Révkomáromban és szóváltásba kerültek a magyar ellentüntetőkkel.

Jan Stark révkomáromi járási rendőrkapitány vétlennek minősítette azokat a szlovák szélsőjobboldaliakat, a Szlovák Testvéri Közösség tagjait, akik július 5-én az egykori fasiszta Hlinka-gárda egyenruhájára emlékeztető öltözetben vonultak fel Révkomáromban, és szóváltásba kerültek a helyszínre érkezett magyarországi jobboldali ellentüntetők csoportjával. A két tábor összecsapását a közéjük állt rendőri erők fékezték meg.

Jan Stark a TASR hírügynökségnek megerősítette a hírt, és hozzátette, hogy a szlovák egyenruhások az ünnepség során nem követtek el törvénysértést, míg a helyszínre érkezett magyarok közül többen kimondták a náci "Heil"-t, ezért a magyar csoport két vagy három tagja ellen a vizsgálat lezárta után vádat emelnek - közölte Stark.

Július 5-én, a két szláv hittérítő, Cirill és Metód emléknapján a döntően magyar többségű határvárosba vonultak a neonáci párt tagjai, ahol a helyi önkormányzat az építési törvényre hivatkozva nem járul hozzá a két szobor köztéri felállításához. A Matica Slovenská nevű hazafias intézmény székházának homlokzatán engedély nélkül elhelyezett szobor elé felsorakozott szlovák szélsőjobboldali csoport az akciót előre bejelentette, így nem sértett törvényt. (Forrás: stop.hu, Hír TV, MNO)