"Itt még odafigyelnek egymásra az emberek"

Rotterdamban egyik szomszéd nem ismeri a másikat

2005. szeptember 16., 10:00 , 244. szám

Idegen országban járva hajlamosak vagyunk rácsodálkozni az ott élő emberek számunkra furcsának tűnő szokásaira. A hozzánk látogató turisták ugyanígy vannak ezzel. A Hollandiában élő Lems házaspár is hasonló szemmel járt-kelt vidékünkön, figyelte meg a kárpátaljai emberek "különcségeit".

Theo Lems és Marjan egy közép-kelet-európai vakáció keretében töltött egy hetet Kárpátalján. A Fundament Alapítvány rotterdami munkacsoportjának képviselői Mezőkaszonyban és Bótrágyon vendégeskedtek.

"Nem vagytok normálisak! Egy percig sem lesztek biztonságban, akár az életetek is veszélybe kerülhet" - fakadt ki Theo egyik otthoni kollégája, értesülve utazási szándékukról. Lemsék saját bevallásuk szerint korábban maguk is előítéletekkel viseltetettek Ukrajna, és egyáltalán a volt szocialista államok iránt, főként a közbiztonságot, infrastruktúrát illetően.

- Kárpátaljáról mostani vendéglátóink, Radvánszky Ferenc és felesége, Júlia mesélt nekünk először, akik egy ideig nálunk éltek Hollandiában. Annak alapján, amit ők mondtak el szülőföldjükről, már egyáltalán nem tűnt annyira "végzetesnek" egy kárpátaljai vakáció. Az itt eltöltött idő őket igazolta, csodálatos vakációnk volt, ez egy gyönyörű szép vidék, az itt élő emberek rendkívül barátságosak, vendégszeretők - összegezte tapasztalatait mosolyogva Theo Lems.

A holland vendégek sok, számunkra is érdekes felfedezésre tettek szert vidékünkön. Milyen is Kárpátalja holland szemmel? Mint elmesélték, már a határátkelésnél feltűnt számukra, hogy ebben az országban nem mindenkire egyformán érvényesek az előírások, szabályok. Történt, hogy órákig álltak sorban a vámkezelésre várva, miközben több tucat hajó nagyságú személygépkocsi is elsuhant mellettük. Úgy látszik, ők "zöld utat" kaptak a többi utazóval szemben. Ilyen Hollandiában egyszerűen elképzelhetetlen. Holland szemmel az is furcsa, hogy a kárpátaljai gépkocsivezető csak annyi üzemanyagot tankol, amennyire éppen pénze van. Hollandiában, ha már valaki betér egy üzemanyagtöltő állomásra, akkor rendszerint színig tölti a tankot, és eszébe sem jut fejszámolást végezni a számla végösszegét illetően. Kárpátalján járva sok félig kész családi házat lát a külföldi turista, amit vélhetően anyagiak hiányában nem tudott befejezni tulajdonosa, ám mégis benne él. Hollandiában ezzel szemben senki sem költözik félkész házba/lakásba

. Az építkezni vágyó család felveszi a szükséges banki kölcsönt, megbízza a tervezőt, kivitelezőt, majd mikor határidőre elkészül az otthon, beköltöznek. Nyilván ezek a dolgok összefüggenek a két ország közötti életszínvonalbeli különbségekkel, de számunkra mégis csak szokatlanok.

- Mindezen furcsaságok ellenére, ami lehet, hogy csak számunkra furcsaságok, egyáltalán nem bántuk meg, hogy ellátogattunk ide, és nagyon jól éreztük magunkat. Megcsodáltuk a Kárpátok hegyeit, vendégeskedtünk síkvidéki lakodalomban, voltunk falunapon és részt vettünk istentiszteleten is. Azt tapasztalatuk, hogy itt még odafigyelnek egymásra az emberek, a kapcsolatok szívből jövők, barátiak. Az a nagyfokú egymás iránti segítőkészség, melyet itt tapasztaltunk meglepett, hiszen a mostani Hollandiában ilyen már nemigen létezik. Rotterdamban egyik szomszéd nem ismeri a másikat, nem törődnek egymás problémáival. Ezért fantasztikus volt például megtapasztalni azt, hogy miként fog össze itt Kárpátalján kalákában az egész falu egy helyi esküvő megszervezésére, és ez számunkra csodálatos élményt jelentett - mondta el Marjan Lems.

P. Zs.