Együtt a krisztusi úton

100 éves a munkácsi Szent Márton-székesegyház

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

ASzent Márton-székesegyház 100 évvel ezelőtti felszentelését méltatta szeptember 24-én a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye. Az ünnepi rendezvényen meghívott vendégként részt vett többek között Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek is.

Az ünnepség elején Babály András munkácsi plébános ismertette a székesegyház történetét. A székesegyház elődjének számító római katolikus templom még a 14. században épült, s Szent Márton tiszteletére szentelték fel. Nagy Lajos király anyja, Erzsébet királyné 1376-ban Beregszászban kelt levelében megengedte, hogy Munkács Szent Márton képét vésse a pecsétjére. A reformáció idején a város polgárai közül sokan elfogadták az új hitet, és birtokba vették a szentélyt. Báthory Zsófia, II. Rákóczi György fejedelem felesége 1660-ban visszaadta a katolikusoknak a templomot, a paplakot és az iskolát. 1686-ban, miközben Zrínyi Ilona a várat védte, Caprara, a császári sereg vezére felperzseltette a várost és a templomot, amelynek rendbehozatala csak 1725-re fejeződött be. 1800-ban Munkács kegyura, gróf Schönborn Bucheim Ervin Jenő oltárt építtetett a templomnak. A jelenlegi oltárkép, melyet Bécsben festettek, szintén neki köszönhető. A festmény Szent Mártont ábrázolja, amint köpenye felét épp egy koldusnak nyújtja, akiről

később álmában megérti, hogy maga Krisztus volt. A 19. századra a templomhajó állapota miatt átépítésre szorult. A régi épületből csak a szentély maradt, melyet kápolnává alakítottak át. 1896-ban, a millennium esztendejében a Schönbornok kezdeményezésére határozták el az új templom felépítését. A grófi család, köztük Schönborn Bucheim Ervin, majd az ő halála után fia, Károly, tetemes összeggel járultak hozzá a munkálatokhoz, biztosítva a költségek felét. Az új templomot Czigler Győző tervei alapján 1905-ben Wágner Márton jászapáti építőmester építette fel eklektikus stílusban. Az alapfalakat 1904. augusztus 7-én áldották meg, a már felépült templomot pedig 1905. szeptember 24-én szentelték fel. 1945 után a templom felújításra szorult, erre azonban a hatóságoktól csak 1967-ben sikerült engedélyt szerezni. A templom 2002. március 27-én lett az újonnan alapított Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye székesegyháza.

A történelmi ismertető után felolvasták Marian Jaworski lembergi bíborosnak az ünnepség résztvevőihez intézett levelét, majd Majnek Antal megyéspüspök köszöntötte a vendégeket, többek között Milan Sasikot, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye püspökét, Gulácsy Lajos nyugalmazott református püspököt, Andreas Wenningert, az osztrák nagykövetség lembergi kultúrattaséját, dr. Mészáros Ferencet, a Magyar Miniszterelnöki Hivatal egyházi ügyekért felelős államtitkárának helyettesét, Milován Sándort, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnökét, dr. Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (KMF) elnökét, a Schönborn család jelen levő tagjait, valamint a megjelent híveket és zarándokokat.

Az Evangélium Szent János könyvéből hangzott fel, majd Schönborn bíboros tartott szentbeszédet, melyben az egyház szerepéről, a hit követésének fontosságáról szólt: "A templomnak nagyon fontos szerepe van: olyan szent hely, ahol a hívek összegyűlve közösen imádhatják az Urat, hallgathatják igéit, s melyre felnézve emlékeztethetjük magunkat az irányra, mely mutatja számunkra az utat Krisztushoz. De ezen az úton csak úgy tudunk menni, ha van hitünk. Legyen tehát olyan erős a hitünk, amilyen Jézus apostolainak. A hit volt az ő egyházuk fundamentuma, legyen a mi templomunk építőköve is a hit és az Evangélium igéje. Higgyünk minden órában, mert a hit átvisz majd bennünket minden nehézségen. Éljünk, építsünk szeretetben, megértésben, nemzetiségtől függetlenül egy nagy családban, ahogyan azt Krisztus is elvárja. Ma pedig nyissuk ki és emeljük fel szívünket. Imádkozva adjunk hálát az Úrnak e történelem viharai dúlta székesegyházért és azért, hogy ma benne összegyűlhettünk."

A szentmisét Schönborn bíboros Majnek és Sasik püspökökkel, valamint az egyházmegye papjaival közösen mutatta be.

Majnek püspök atya ezt követően megköszönte a bíboros úrnak az ünnepségen való részvételét és a szentbeszédet. Köszönetet mondott továbbá Marian Jaworski lembergi bíborosnak a jókívánságaiért, Erdő Péter bíborosnak és a többi magyarországi püspöknek a korábbi látogatásaikért, valamint mindazoknak, akiknek szerepük volt abban, hogy ezt az ünnepet megtarthatták. Megköszönte a székesegyház felújításához nyújtott adományokat, és reményét fejezte ki a felújítási munkálatok mihamarabbi befejezését illetően. Az ünnepségen az aknaszlatinai, munkácsi és váraljai kórus szolgált énekkel. Végezetül a munkácsi hívek agapén vendégelték meg a távolról érkezetteket.

F. Zs.