Átadták az UNE magyar történelem tanszékét

Kevés az oktató, nincs tankönyv és térkép

2005. október 7., 10:00 , 247. szám

Október 1-jén került sor a magyar történelem és eurointegrációs tanszék hivatalos megnyitására az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE). A tanszék létrehozásának kérdése 2003-ban vetődött fel az ukrán-magyar kormányközi kisebbségi vegyes bizottság ülésén. Létrehozását a magyar kormány támogatta. Az ünnepségen részt vevő magyarországi küldöttséget Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal határon túli magyarok ügyeiért felelős politikai államtitkár vezette. Az ünnepi ceremónián az államtitkár és Mikola Vehes egyetemi rektor vágta át az ukrán és magyar nemzetiszín szalagokat.

Volodimir Fenics, a történelem kar dékánja a Kárpátalja kérdésére elmondta, hogy a magyar történelem és eurointegrációs szak megnyitására tavaly májusban kapott engedélyt az UNE. Az Oktatási Minisztérium 20 államilag finanszírozott helyet biztosított a történelem karon a magyar diákok részére. A keretet tavaly nem sikerült feltölteni, mivel csak 9 magyar diák jelentkezett és nyert felvételt. Közülük ma heten tanulnak a második évfolyamon. A tanszéket idén szeptemberre sikerült létrehozni. Irodái, előadótermei, könyvtára, informatikai terme az egyetem új épületszárnyának harmadik emeletén kapott helyet. Idén volt elég magyar felvételiző, szeptembertől 20 diák államilag finanszírozott, 6 költségtérítéses formában tanulhat tovább a történelem szakon.

"A magyar csoport tagjai akkreditált tanterv szerint tanulnak mint történelem szakos hallgatók. Az előadásokat magyar nyelven hallgatják, kivéve az ukrán nyelvet és ukrán történelmet. Én azt szeretném, hogy a 3. évfolyamtól kezdődően a diákok minél több tantárgyat ukrán nyelven tanuljanak. A cél, hogy anyanyelvük mellett az államnyelvet is kitűnően értsék, beszéljék. Ennek érdekében a tantervi ukrán nyelvtanórák mellett az 1. évfolyamon plusz 100 óra nyelvórát is előírtunk a hallgatóknak. Az előzetes megállapodás szerint a magyar kormány 600 ezer hrivnya támogatást ígért a tanszék létrehozásához, ebből eddig 500 ezer hrivnya átutalásra is került. Ezen kívül egy számítástechnikai osztály kiépítését is támogatta a magyar állam" - nyilatkozta lapunknak Volodimir Fenics dékán.

A tanszék szombati megnyitó ünnepségén Szabó Vilmos politikai államtitkár hangsúlyozta annak fontosságát és jelképes jelentőségét, hogy egy állami egyetemen belül jöhetett létre magyar nyelven és magyar történelmet oktató részleg. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy belátható időn belül a most megnyílt tanszék magyar egyetemi karrá fejlődik.

A magyar történelem tanszék megbízott vezetője a Kárpátaljáról elszármazott, Kijevben élő Vidnyászky István professzor, az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia tagja a tanszéknyitással kapcsolatos problémákról is beszélt. Mint elmondta, a tanszéken szeptembertől 3 docens, 2 előadó, 1 laboráns dolgozik, és a jövőre nézve meg kell oldani a tanári kar szaktárgyi oktatókkal való bővítését. Kitért arra, hogy a tanszéken folyó oktatáshoz sok mindenre lenne még szükség: elsősorban térképre, tankönyvre, szakirodalomra, forrásgyűjteményre. Szavai szerint fontos lenne megtanítani a diákokat ukránul, akik szinte alig beszélik az államnyelvet.

A megnyitó ünnepség részeként Szentgyörgyi Lajos, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöki főtanácsadója a magyar kormány adományaként egy szélessávú műholdas internetrendszert adott át a magyar tanszéknek, amely egyebek mellett 12 nagy magyar könyvtár állományához biztosít szabad hozzáférést a diákoknak és az oktatóknak. Magyarország eddig 23 millió forinttal járult hozzá az intézmény megteremtéséhez.

MTI/P.Zs.