XVI. Arany Ősz Kórustalálkozó Técsőn

2005. október 21., 10:00 , 249. szám

Tizenhatodik alkalommal került sor október 16-án Técsőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség szervezésében az Arany Ősz nemzetközi kórustalálkozóra, mely rendezvény a Felső-Tisza-vidék egyik legrangosabb kulturális eseménye. Ezúttal a Técsői Járási Kultúrházban tizennyolc hazai és négy anyaországi együttes mutatta be tudását.

A találkozót ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke és Bányász Erzsébet, a KMKSZ Técsői Alapszervezetének elnöke nyitotta meg, köszöntve a kórustagokat és a nagyszámú nézőközönséget. Ezután Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke lépett a mikrofonhoz: "Tizenhat év nagy idő, aki tizenhat évvel ezelőtt született, mostanra nagykorú lett. Ennyi idő és tapasztalat után mára egyértelműen elmondható, hogy ez a kórustalálkozó is nagykorúvá vált, és a résztvevők nagy száma jelzi, hogy igény is van rá." Köszöntőt mondott Sztepan Filip, Técső polgármestere és Hegedűs Lajos, a Hódmezővásárhelyről érkezett küldöttség vezetője is. Isten áldását kérte az alkalomra és a missziót teljesítő kórusokra László Károly técsői református lelkész.

A színpadra az aknaszlatinai Bel Canto kórus lépett először, amely Mendelssohn- és Márton István-műveket adott elő. Ugyancsak Aknaszlatináról érkezett a Bolyai János Középiskola Nefelejcs Együttese, ők magyar népdalokat énekeltek, és a Buszujok Néptáncegyüttes, akik román és magyar népi táncokat mutattak be. A Viski Kölcsey Ferenc Középiskola hagyományőrző csoportja Duló Károly Viskről szóló verseivel mutatta be szűkebb pátriáját, majd a népdalok mellett népi gyermekjátékokat és táncokat adtak elő. Nagy tapsot kaptak a Técsői Hollósy Simon Középiskola hagyományőrzői is. Az idősebb korosztály képviseletében a nyugdíjasklubok énekkarai is színpadra léptek. A nemrég alakult Bátyúi Együtt Nyugdíjasklub kórusa népdalokat énekelt. Színvonalas műsort láthattunk a Taracközi KMKSZ Együttes, a Munkácsi Életet az Éveknek Nyugdíjasklub, a Mezőkaszonyi Nyugdíjasklub énekkara, a Beregdédai Arany János Művelődési Kör és az Aknaszlatinai KMKSZ Együttes előadásában. A Beregszászi Petőfi Nyugdíjasklub kórusának műsora a trianoni békediktátumra és annak igazságtalanságára emlékeztette a jelenlévőket.

Ukrán dalokat énekelt a Bustyaházai Tiszjánocska Vokál. A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Irodalmi Kör Zenekara, az Életet az Éveknek Beregszászi Nyugdíjasklub Zenekara és a Munkácsi KMKSZ Kisegyüttese megzenésített verseket, negyvenes évekbeli katonadalokat, korabeli slágereket, nótákat adott elő, amelyek közül többet velük énekelt a közönség is. A fesztivál végén a vendégegyütteseknek: a Mátészalkai Dancs Lajos Népdalkórusnak, a Nyírmeggyesi Aranyeső Népdalkörnek, a Hódmezővásárhelyi Aranykalász Együttesnek és a Gyöngyvirág Népdalkörnek tapsolhatott a közönség.

Az előadások alatt a kultúrház előterében a Szakál László hódmezővásárhelyi citerakészítő által remekelt hangszerekkel ismerkedhettek az érdeklődők, melyeket ki is próbálhattak, sőt rögtönzött citeraleckéket is vehettek a mestertől.

A fesztiválon részt vevő együttesek vezetői végül virágot, emléklapot és egy-egy Hidi-kerámiát vehettek át a szervezőktől. A rendezvényt az Illyés Közalapítvány és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma támogatta.

Badó Zsolt