Kárpátalján pályáznak doktori címre közismert magyarországi személyek

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

Tornóczki Anita, Medgyessy Péter volt magyar miniszterelnök nevelt lánya az Ungvári Nemzeti Egyetem aspirantúráján pályázik tudományos fokozatra. Szintén a kárpátaljai intézményben kíván doktori címet szerezni Udvarvölgyi Zsolt, a Miniszterelnöki Hivatal egykori politikai tanácsosa.

Az Ungvári Nemzeti Egyetem külkapcsolatok osztályán megerősítették: az egyetemen jelenleg három magyar állampolgárságú aspiráns tanul. Valamennyien a történelem kar doktorjelöltjei: Tornóczki Anita és Berényi András a politológia szakon, Udvarvölgyi Zsolt a történelem szakon. Ezt megelőzően Konczné Nagy Zsuzsanna (Nyíregyháza) szerzett doktori címet az egyetem történelem karán. Disszertációja 2001-ben, nyomtatásban is megjelent, a könyv címe: Szabolcs-Szatmár megye mezőgazdasága (1945-1961).

Udvarvölgyi Zsolt idén tavasz óta aspiráns az ungvári egyetem történelem karán. Ivan Mandrik docens, a történelem kar dékán-helyettese a Kárpátalja kérdésére elmondta, hogy a fiatal szabaddemokrata politikus nála írja disszertációját, melynek témája: A magyar szélsőjobboldali pártok tevékenysége az 1920-30-as években. Tornóczki Anita, Medgyessy exminiszterelnök nevelt lánya két éve aspiráns a Mikola Vehes egyetemi rektor vezette politológia szakon. Disszertációjának témája: Kárpátalja megye pártstruktúrája 1991-2002-ben. Berényi András ugyanezen a szakon írja disszertációját A kárpátaljai magyar kisebbség társadalmi-politikai helyzete és kulturális fejlődése Kárpátalja megyében 1991-2004-ben címmel. A doktori cím kandidátusa több vizsgát teljesített, ukrán nyelvre fordított tudományos publikációi folyamatosan megjelennek az egyetem tudományos kiadványaiban. Berényi András akár már jövő tavasszal megvédheti disszertációját.

Popovics Zsuzsanna