Tovább gáncsoskodik a kisebbik román koalíciós partner

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

Tovább gáncsolja a román nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet a bukaresti kormánykoalíció legkisebb pártja.

A Humanista nevet nemrég Konzervatívra cserélő kis párt megakadályozta a miniszterelnök javaslatát, hogy sürgősségi eljárással tárgyalja a képviselőház az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetet. A Konzervatív Párt képviselői kivonultak a parlament állandó bizottságának üléséről, így az ellenzéki pártok képviselői többségben maradtak a teremben és a Nagy Románia Párt javaslatára elvetették a sürgősségi eljárást.

Ez azt jelenti, hogy több mint egy hónap áll a képviselőházi szakbizottságok rendelkezésére, hogy véleményezzék a kisebbségi törvénytervezetet, és csak ezután kerülhet az alsóház napirendjére, illetve bocsátható vitára.

Korábban a Konzervatív Párt a szenátusban az ellenzéki frakciókhoz csatlakozva leszavazta a kulturális autonómiára vonatkozó fejezetet és a törvénytervezet ellen voksolt. Akkor a kormánykoalíció vezetői megegyeztek abban, hogy a koalíció pártjai megszavazzák a kisebbségi törvényt a képviselőházban, amelynek határozata döntő e jogszabály esetében.

Most Kelemen Hunor, a képviselőház állandó bizottságának RMDSZ-es tagja a konzervatív párt újabb pálfordulását úgy jellemezte, hogy aki egyszer árulásra vetemedett, másodszor is megteszi. Markó Béla RMDSZ-elnök elégedetlenségének adott hangot a konzervatív párt magatartása miatt, de úgy vélte, a megállapodás érvényes, és végül is a parlament elfogadja a törvényt. Ha a megállapodás nem működne, véleménye szerint a kormánykoalíció sem működhet. (radio.hu)