Startra készen – elindult a felkészülés a választásokra

KMKSZ-konferencia Ungváron

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

Az elmúlt hétvégén Ungváron tartotta hagyományos őszi konferenciáját a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség az alapszervezeti elnökök és a választmányi tagok részvételével. A Választmány elfogadta a Szövetség választási programtervezetét.

A javasolt napirendi pontok elfogadását követően Kovács Miklós tartott elnöki beszámolót, felvázolva a közelgő választásokkal kapcsolatos általános politikai helyzetet. Elsőként a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt hivatalos bejegyzésének folyamatáról beszélt az elnök, pontosabban arról, hogy kísérlet történt a jogi bejegyzés megszüntetésére. A párt megalapításáról egy évvel ezelőtt született döntés, majd márciusra hivatalosan megtörtént a bejegyzése. Utólagos kritériumként pártszervezetek létrehozására volt szükség Ukrajna megyéinek többségében, valamint a Krími Köztársaságban és Szevasztopolban. A KMKSZ az augusztusi határidőre ezt a feladatot is elvégezte. Ezt követően kiszivárgott, hogy az igazságügyi minisztérium megtámadja a párt bejegyzését a Legfelsőbb Bíróságon. Amikor az ügy kipattant, nem lehetett tudni ki, vagy mi van a hátterében. Idővel kiderült: a KMKSZ politikai ellenfelei, nevezetesen Gajdos István és csapata igyekeztek ellehetetleníteni a pártbejegyzést és kiiktatni a KMKSZ-t a következő választásokból, elkerülendő a közös megmérettetést.

A párt likvidálását sikerült megakadályozni. A történtek ugyanakkor világosan mutatják, hogy milyen labilis az ukrán hatalom, továbbá ízelítőt kaptunk abból, mire számíthatunk a következő ukrajnai választások idején azoktól, akik az elnökválasztáskor gyakorlatilag megbuktak politikailag, most ellenben minden eszközt bevetnek, hogy szerepelői lehessenek a következő választásoknak. Az sem mellékes, hogy mialatt az UMDSZ elnöke éppen a KMKSZ pártjának beszüntetésén dolgozott, saját pártsajtójában "együttműködésre" szólította a Szövetséget – mondta az elnök.

Sem a rendőrség, sem az ügyészség nem hajlandó érdemben foglalkozni a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségéből elvitt vagyon és hivatali bélyegző ügyével, ami egyértelműen mutatja, mennyire nem képes érvényesíteni akaratát a hatalom – szögezte le Kovács Miklós. – Igaz, hogy Ukrajnának van új államelnöke, leváltottak közel 20 ezer állami hivatalnokot, de a valódi irányítás, a vezetői utasítást végrehajtó államapparátus hiányzik az országban.

Az ukrán nagypolitika zavaros voltát támasztja alá, hogy a parlamenti és a helyhatósági választásokról szóló törvények nincsenek összhangban egymással. Az előbbi választás megtartását kitűzték, a helyhatósági választások kiírása azonban jócskán "elhúzódott". Az elnök leszögezte: a parlamenti választásokon abban az esetben vesz részt a KMKSZ, ha lesz olyan párt, amellyel komolyan meg tud egyezni. Akár lesz ilyen, akár nem, a KMKSZ Elnöksége mindkét esetben meghozza vonatkozó döntését, ami iránymutató lesz a tagságnak – hangzott el a konferencián.

A közelgő parlamenti és helyhatósági választások technikai részleteiről Gulácsy Géza elnökségi tag tartott beszámolót. Mint elmondta, a Központi Választási Bizottság 127 ukrajnai pártot tart nyilván, köztük a KMKSZ Ukrajnai Magyar Pártot. A novemberi népszerűségi felmérések szerint 7 pártnak van esélye bejutni a parlamentbe, azaz megszereznie a választópolgárok voksainak 3%-át.

Dr. Brenzovics László arról tájékoztatott, hogy az újonnan elfogadott választási törvény szerint Ukrajnában listás szavazást tartanak, a járási/megyei tanácsokba és a parlamentbe csak valamilyen párt színeiben lehet bekerülni. Az ukrán nyelvű szavazólapokon az induló pártok neve szerepel majd, illetve az első öt listavezető jelölt neve. A KMKSZ célja, hogy minél több magyar embert mozgósítson, és minél több bizonytalan szavazót sikerrel megnyerjen pártjának.

A Szövetség középszintű szervezetei részéről az elnökök ismertették a képviselői mandátumért induló személyek nevét, akik a KMKSZ felkérésére indulnak a helyhatósági választásokon. A KMKSZ a megye 7 járásában és 8 városában kíván jelölteket indítani a helyi tanácsokba, valamint megméretteti magát a megyei választásokon is. A Választmány elfogadta a KMKSZ választási programjavaslatát, amit társadalmi vitára bocsát. A programtervezetet a beérkezett észrevételek, hozzászólások alapján véglegesítik.

A konferencia résztvevői jelezték, hogy a Tiszabökény határában lévő Turul-emlékmű közvetlen közelében építkezés folyik, ami veszélyeztetheti az emlékművet. A Szövetség Választmánya megbízta a KMKSZ Elnökségét, hogy tájékozódjon az építkezés ügyében, és szükség esetén szorgalmazza a Turul-emlékmű megmentését.

A konferencián felszólalt Erdélyi Gábor, a Kárpáti Igaz Szó főszerkesztője, aki az alapszervezeti elnökök támogatását kérte a lap további működésének elősegítésében. Az ülésen jelen volt Viczián Tamás és Ábrahám Ferenc konzul a Magyar Köztársaság Ungvári Magyar Főkonzulátusa képviseletében.

Végezetül ismertették a KMKSZ decemberi rendezvényeit: december 4-én Betlehemes Találkozó Beregszászban, december 5-én Mikulás-napi ünnepség Beregszászban, az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásai Ungváron és Munkácson.

Popovics Zsuzsanna