Havasi rehabilitálná a sztálini repressziók áldozatait

2005. december 9., 09:00 , 256. szám

Szokásos heti sajtótájékoztatóján Oleg Havasi, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal (MÁKH) elnöke több témával kapcsolatosan is bejelentést tett. A választási kampányt és a választásokat illetően leszögezte: a hatalom semmiképpen nem fogja felhasználni az úgynevezett "adminreszurszot", ha egyes csinovnyikok ezt megteszik, felelősségre vonásra számíthatnak. Azoknak az állami tisztségviselőknek, akik részt kívánnak venni a kampányban, a választási procedúra idejére ideiglenesen le kell mondaniuk az állami hivatalnoki posztról - közölte a kormányzó.

Havasi elmondta, hogy ő személy szerint a Reformok és Rend Párt tagja marad, függetlenül attól, hogy pártja a Mi Ukrajnánk Nemzeti Szövetséggel vagy a Julija Timosenko nevét viselő tömörüléssel lép majd választási szövetségre.

Tájékoztatása szerint a megye gazdasági ágazatai között prioritást élvez az idegenforgalom és a turizmus fejlesztése, melyhez azonban többek között újabb beruházási projektek megvalósítására és külföldi befektetők bevonására van szükség.

Lapunk kérdésére válaszolva a kormányzó elmondta, hogy megbeszéléseket folytatott a KMKSZ vezetőségével, mely szorgalmazta, hogy minél hamarabb rehabilitálják a sztálini repressziók magyar áldozatait. A kormányzó elmondta, hogy ő személy szerint is fontosnak tartja az 1944 őszén a sztálini lágerekbe elhurcolt kárpátaljai magyarok és németek rehabilitálását, és a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal levelet intézett a Megyei Tanácshoz, melyben indítványozza a kérdés napirendre tűzését és megvitatását a választott testület következő ülésén. Az ügyben ugyancsak levélben fordult a MÁKH a megyei rehabilitációs bizottságához.

Oleg Havasi megerősítette, hogy a MÁKH ugyan kilépett a Kárpáti Igaz Szó napilap alapítói közül, azonban ameddig indokoltnak látják (a kormányzó szerint ez eltarthat még két-három évig), támogatják a lapot, fokozatosan csökkentve a támogatás mértékét.

B. J.