Vitalij Klicsko: a ringből a polgármesteri székbe?

2005. december 9., 09:00 , 256. szám

Vitalij Klicso testvérével, Volodimirral arról álmodozott, hogy egy időben lehessenek profi ökölvívó világbajnokok; persze két különböző szervezetnél, miután egymás ellen nem voltak hajlandók ringbe szállni. Miután azonban Vitalij nemrég feladni kényszerült sportpályafutását, egyre többet beszélnek velük kapcsolatban a politikáról, különös tekintettel a közelgő ukrajnai választásokra.

Egy karrier szomorú vége

Szakmai körökben és a szurkolók részéről egyaránt óriási megdöbbenéssel fogadták a november eleji bejelentést, miszerint Vitalij Klicsko 34 évesen befejezi sportpályafutását, hiszen a világranglisták alapján nehézsúlyban abszolút elsőnek számított. A WBC ukrán világbajnoka novemberben, néhány órával térdműtéte után hozta meg döntését, amikor orvosai közölték, hogy a műtét ugyan sikerült, a páciens valószínűleg mégsem léphet többé a ringbe.

Vitalijnak kihívója, Hasim Rahman ellen kellett volna szorítóba lépnie, de az eredetileg még tavaszra meghirdetett címvédő összecsapást háromszor is el kellett halasztani Klicsko sérülései miatt.

Amikor az ukrán öklöző bejelentette visszavonulását, Rahman gyávasággal vádolta meg. Sokan magyarázták úgy az elhatározást, hogy Klicsko szerette volna "hivatalban lévő" világbajnokként befejezni pályafutását, ami csak viszonylag kevés bokszolónak adatik meg. Mások hozzáteszik: ez volt a becsületes eljárás a sportoló részéről. Emlékeztetnek, hogy a Rahman elleni mérkőzésért, amelyet nagy érdeklődés előzött meg, 8 millió dollár ütötte volna Vitalij markát. Klicsko, mondják, megtehette volna, hogy sérülten is vállalja a mérkőzést, felmarkolja a pénzt, s csak azután távozik a bokszból. Klicsko tehát ezek szerint feláldozott 8 millió dollárt, hogy méltósággal távozhasson.

Egy másik karrier kezdete?

A Klicsko-fivérek rendkívüli ukrajnai népszerűsége miatt már korábban is sokan és sokat foglalkoztak a testvérek részvételének lehetőségével a honi politikai küzdelmekben. Maga Vitalij Klicsko ugyanakkor még soha nem vallott színt e tekintetben. Ellenkezőleg, szeptemberben még azt mondta, ha választania kell, számára a sport fontosabb a politikánál. Igaz, nem sokkal később, októberben, öccse, Vlagyimir már nem zárta ki, hogy testvérével együtt a politikát válasszák.

Azután Vitalij nemrég bejelentett kényszerű visszavonulása, a parlamenti és helyhatósági választások rohamos közeledése mára egészen új helyzetet teremtett. Egy minapi kijevi sajtókonferencián neki is szegezték a kérdést, szándékozik-e indulni a kijevi polgármester-választáson, amire válaszul kifejtette: "Szeretem a szülővárosomat, Kijevet, e várossal kötöm össze a magam és gyermekeim jövőjét is. Ha a kijeviek támogatni fogják kezdeményezéseimet, nem zárom ki, hogy jelöltetem magam a kijevi polgármester tisztére 2006 márciusában."

A szakértők és a sajtó egy ideje már e nyilatkozattól eltekintve is potenciális polgármesterjelöltként kezeli az exbokszolót, akinek ráadásul nagyon jók az esélyei. A legnépszerűbb jelölt továbbra is Olekszandr Omelcsenko jelenlegi polgármester, aki immár nyolc éve tölti be a polgármesteri tisztet, ám ő minap még úgy nyilatkozott, hogy nem döntötte el, jelölteti-e magát harmadszor is a posztra. Rajta kívül viszont már ma is csupán egyetlen ember népszerűbb lehetséges polgármesterjelöltként Kijevben Vitalij Klicskónál: Nyikolaj Tomenko volt miniszterelnök-helyettes. Figyelemre méltó azonban, hogy a politikában öreg rókának számító Tomenko a közvélemény-kutatások szerint alig néhány százalékkal vezet Klicsko előtt, akinek viszont az elmúlt hetekben majdnem duplájára nőtt a népszerűségi mutatója. Könnyen előfordulhat tehát, mondják a szakértők, hogy Vitalij Klicsko kezdő politikusként is a választási kampány esélyesévé növi ki magát.

Elemzők annak lehetőségét sem zárják ki, hogy Vitalij Klicsko a parlamenti képviselői mandátum megszerzését tűzze ki célul. Sajtóértesülések szerint már jelenleg is legalább három politikai párt tárgyal vele a képviselőségről. A legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a bokszoló Julija Timosenko pártját választja végül, bár a tárgyalások még igencsak kezdeti stádiumban tartanak, s nem esélytelen "kérő" a Mi Ukrajnánk Nemzeti Szövetség sem. (index.hu/klitschko.com/Korreszpondent/origo.hu/Kárpátalja)