Civilizált választási versengésre törekszenek

Választások és etika

2005. december 23., 09:00 , 258. szám

A "KMKSZ" Ukrajnai Magyar Párt választási etikai kódexet fogadott el, amelyhez várja más pártok csatlakozását. A részletekről Kovács Miklós pártelnököt kérdeztük.

- Miért látták szükségesnek egy etikai kódex elfogadását a parlamenti és helyhatósági választások küszöbén?

- Érzékeljük azt, hogy a polgárok nagy többsége idegenkedik a sárdobálós, eldurvult, negatív kampánytól, amelytől szívesen meg is kímélnénk az embereket. Természetesen a megmérettetést nem lehet kikerülni, abban a tekintetben azonban lehet erőfeszítéseket tenni, hogy ne engedjük eldurvulni a kampányt. Ha valaki a kölcsönös egyetértésre és megbékélésre törekszik, annak egyetlen lehetősége, hogy igyekszik civilizálttá tenni a választási versengést. Ezt szolgálja az általunk kidolgozott etikai kódex, amelyhez a "KMKSZ" UMP tartani fogja magát, illetve felkéri a politikai pártokat, hogy fogadják el ezen elveket.

- Az etikai kódex elfogadóihoz csatlakozhat-e az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség?

- A Szövetség nem, de az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt igen, mint minden más, a 2006-os választásokon induló párt. Ez az jelenti, hogy az UMDP vezetőivel is kész vagyok aláírni egy deklarációt a választási kódexben lefektetett elvek kölcsönös megtartásáról.

n