Választási bizottság beregszászi módra

Bírósági kereset a tanácsi döntés ellen

2005. december 30., 09:00 , 259. szám

A Beregszászi Járási Tanács december 23-ai plenáris ülésén elfogadták a járási territoriális választási bizottság összetételét, amelynek előkészítése és jóváhagyása nem a Központi Választási Bizottság (KVB) által javasolt rend szerint történt.

A Központi Választási Bizottság december 17-i körlevelében felhívta az érintett tanácsokat, hogy a választási bizottságokat az új törvény rendelkezése szerint jelöljék ki, vagyis a megfelelő szintű tanács plenáris ülésén, nyilvános sorsolással kell eldönteni, majd jóváhagyni a választási bizottságok összetételét.

Ennek a rendelkezésnek Kárpátalján mind a megyei tanács, mind a járási tanácsok eleget tettek. Kivétel egyedül a Beregszászi Járási Tanács, ahol a sorsolást egy nappal a plenáris ülés előtt megejtették és a járási tanács testülete elé már kész névlistát terjesztettek jóváhagyásra. A sorsolás eredményeként a bizottság elnöke Vaszil Cohla lett, aki az emlékezetes 2002-es parlamenti választások 72. számú, Beregszász központú territoriális választási bizottságának akkori elnökhelyettese volt.

A járási tanács plenáris ülésén jelen volt Bakancsos László megyei képviselő, a "KMKSZ" UMP Beregszászi Járási Szervezetének elnöke, aki felhívta a tanácsvezetők, illetve -tagok figyelmét arra, hogy Kárpátalján valamennyi érintett tanács - azon belül a megyei tanács is - a KVB ajánlása szerint, vagyis az új választási törvénynek megfelelően járt el a bizottságalakítás során. Az érintettek "túl bonyolultnak" ítélték a Központi Választási Bizottság javaslatát és kiálltak a régi törvény mellett. Rövid vitát követően a testület végül jóváhagyta a járási territoriális választási bizottság összetételét és tisztségviselőit.

Lapzártakor érkezett a hír, hogy Viktor Juscsenko államelnök december 23-ai hatállyal aláírta az új választási törvényt. A "KMKSZ" Ukrajnai Magyar Párt bírósági keresetet nyújtott be a Beregszászi Járási Tanács döntése ellen.

P. Zs.