Petőfi születésének napjára emlékeztek Badalóban

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

Mint minden évben, így 2006. január elsején is megemlékeztek Badalóban lánglelkű költőnk, Petőfi Sándor születésének – immáron 183. – évfordulójáról.

A helyi református templom külső falát közel hét évtizede díszíti a Petőfi-emléktábla, amelyet a Kárpátaljai Faluszövetség állított 1938 nyarán annak emlékére, hogy a költő 1847 júliusában útban Erdődre menyasszonyához, Szendrey Júliához, e szent falak tövében pihente ki fáradalmait.

A megemlékezés a templomban ünnepi istentisztelettel vette kezdetét. Baráth Imre lelkész igehirdetését követően az emléktábla köré gyülekezőket elsőként Balogh Zoltán, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte. Nemzeti imánk, a Himnusz eléneklése után Nagy Endre, Badaló polgármestere a költő szavainak felidézésével emlékezett az évfordulóra, majd újévi jókívánságait fejezte ki a Tisza-parti település lakóinak.

Szoboszlai Tünde Petőfi Európa csendes, újra csendes című költeményét adta elő, majd Sárközi Gyula és Péter Endre helyi lakosok tolmácsolásában hangzott el egy saját költemény, illetve a Nemzeti dal című vers. Az ünnepség a Szózat eléneklésével ért véget, ami alatt a megemlékezők megkoszorúzták az emléktáblát.

(tamási)