A téli gumiabroncs biztonságosabb

Abroncscsere télen

2006. január 6., 09:00 , 260. szám

Az idei enyhe ősz miatt sok autós csak decemberben, a havazások után tért be egy szervizbe, hogy téliekre cserélje autójának gumiabroncsait. A legnagyobb "roham" december közepén érte a gumiszervizeket. Munkácson, Ungváron helyenként órákig vártak sorukra a gumicserét igénylő autósok. Ez nem véletlen, mivel a hozzáértők szerint a téli abronccsal sok baleset megelőzhető, ennek ellenére még mindig látni nyári gumikkal közlekedő autókat Kárpátalja útjain.

Mit "tud" a téli gumiabroncs? A nyári abroncs anyaga már 7şC alatt "keménnyé" válik, emiatt még a száraz útfelületen is könnyen megcsúszhat, annál inkább az ősszel-télen gyakran síkos, jeges úton. Ennek okán a gumiabroncsgyártó cégek ún. puha abroncsokat fejlesztettek ki, melyek fagyban nem keményednek, így nem is csúsznak.

Ungváron több tucat gumiszerviz működik. A Szilvai utcai szerviz igazgatóját, Vaszilij Szidorát arról kérdeztük, mikor célszerű lecserélni az autók abroncsait?

- A téli abroncsok speciális bordázattal, legalább 4 mm-es profilmélységgel rendelkeznek, anyaguk abban különleges, hogy fagyban is rugalmasak maradnak, így jobb a tapadásuk. Ebből adódik, hogy az abroncsok szempontjából a tél akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 7şC fok alatti. A téli abroncs ún. hosszirányú csatornái mélyebbek, ami a jobb vízelvezetést szolgálja. A biztonságos autózás érdekében az autó mind a 4 kerekére célszerű téli abroncsot szereltetni. Amennyiben csak az első tengelyen van téli gumi, nő a megpördülés veszélye, vagyis fékezéskor az autó hátsó része "kitör", kanyarban kifarol. A téli gumikkal fékezéskor is stabilabb a jármű.

A szakember szerint ugyancsak fontos a megfelelő guminyomás. Tévedés, hogy a téli abroncsok nyomása alacsonyabb kell, hogy legyen, mint a nyáriaké. A túl alacsony nyomás csökkenti az abroncsprofil (futófelület) öntisztuló képességét. A legelőnyösebb, ha a nyomás a téli gumikban 0,2-0,3 barral magasabb, mint a nyári abroncsokban - tanácsolja a szakember.

A téli abroncsot érdemes szezon előtt megvásárolni, mivel decemberre rendszerint jelentősen "megugrik" az ára. Egyszerűbb, ha a gumikat külön keréktárcsákra szerelik, így komplett kereket kell cserélni, és megtakaríthatjuk az átszereléssel és az újraegyensúlyoztatással járó költségeket.

A téli gumik rendszerint két szezont bírnak ki. Az abroncsok azonban nem egyenletesen kopnak, ezért a másodszori használatkor célszerű nem ugyanarra a tengelyre rakni azokat. Tudnunk kell, hogy az abroncsoknak meghatározott futásiránya van (ezt jelzik is az abroncson).

Takarékos, ezért sokan alkalmazzák is az abroncsok felújítását. Ez elsősorban a városi közlekedésben és könnyű terepen használt kocsiknál "válik be". Aki hegyi vagy rossz minőségű utakon autózik, esetleg még nem elég gyakorlott vezető, annak mindenképpen új abroncs ajánlott.

A téli abroncsokra különböző sebességkorlátozások vonatkoznak, amire betűjelzések figyelmeztetnek: Q - legfeljebb 160 km/h, T - legfeljebb 190 km/h, H - legfeljebb 210 km/h sebesség ajánlott. Vannak nagy sebességre kialakított, széles abroncsok, ám ezek csak bizonyos autótípusokra szerelhetők (illetve áruk is jóval borsosabb).

Mint megtudtuk, egyetlen abroncsgyártó cég sem gyárt valamennyi személyautó-típushoz gumiabroncsot. A Volga autómárkához például csak Oroszországban gyártanak megfelelőt, nyugaton ezt a szabványt nem használják. A nevezett Szilvai utcai szervizben jelenleg a japán Yokohama abroncsok találhatók széles választékban, de bizonyos autótípusokhoz Debika, Good Year, Michellin gumikat is értékesítenek.

dózsa