Van költségvetés, és botrány is akad

Ülésezett a megyei tanács

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Múlt csütörtökön került sor Ungváron a IV. összehívású megyei tanács XX. ülésszakának második plenáris ülésére, amelyen 40 kérdést vitattak meg a képviselők.

A legjelentősebb e kérdésözönben kétségtelenül az idei költségvetés elfogadása volt, ami nélkülözhetetlen a megyei hivatalok és intézmények zökkenőmentes működéséhez. A valamivel több mint 571 millió hrivnyára tervezett bevétel megegyezik az előrelátható kiadások összegével, azaz hiánymentes költségvetést hagytak jóvá a képviselők, akik egyben igent mondtak a szociális-gazdasági fejlesztési programra, illetve kiegészítették a megye műemlék-felújítási programját is. Mint emlékezetes, a megyei tanács előző ülésén a KMKSZ képviselői nehezményezték, hogy a műemlékek helyreállítását, illetve karbantartását előirányzó dokumentumból hiányoznak a beregszászi járási, illetve beregszászi városi objektumok. Észrevételük nyomán a program immár tartalmazza a Beregvidék hivatalosan nyilvántartott építészeti értékeit.

Ismét napirenden szerepelt a tanácsban a Kárpáti Igaz Szó ügye. Mint emlékezetes, korábban a megyei állami közigazgatási hivatal úgy döntött, kivonul a lap alapítói közül, amit a megyei tanács képviselői még tavaly megszavaztak. Maga a Kárpátaljai Megyei Tanács azonban most úgy határozott, továbbra is alapítója marad a magyar nyelvű megyei lapnak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséggel egyetemben. Ugyancsak megszavazták a képviselők a lap új alapszabályát.

Végül a megyei tanács üléséhez kapcsolódó hír, hogy Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ alelnöke interpellációt nyújtott be Herczog Györgyhöz, a megyei közigazgatási hivatal oktatási főosztályának vezetőjéhez, illetve Anatolij Kolibabához, az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökéhez a Salamoni Általános Iskola tantestületének folyamodványa nyomán. A salamoni pedagógusok azt sérelmezik, hogy Szubota Erzsébet volt polgármester, aki tavaly a tanács többszöri bizalmatlansági indítványát követően mondott le tisztségéről, most úgy döntött, 18 év után visszatér a helyi iskolába, holott az oktatási intézményben minden státusz be van töltve. A folyamodvány szerint az iskola igazgatónőjét többször is felszólították, tegye lehetővé a fentnevezett személy felvételét, akár olyan áron is, hogy a kollektíva egyik tagját elbocsátja állásából.

Foglalkozott a megyei tanács azzal a kérdéssel is, hogy a 2006-os év első napjaiban ismeretlen tettesek felgyújtották a Kárpátaljai Megyei Tanács két képviselőjének személygépkocsiját. Viktor Scsadejnek, a PORA megyei szervezete elnökének a Lada-Nivája, Olekszandr Didovics, Litvin néppártja szolyvai szervezete elnökének pedig a méregdrága Mitsubishi Pajero terepjárója vált idegenkezűség folytán a lángok martalékává. A képviselők politikai szándékot sejtenek az eset hátterében.

H. K.-B. J.