Az UMDSZ és a Kínai Nagy Fal

2006. február 10., 09:00 , 265. szám

Azt már megszokhattuk, hogy az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetői folyton az állítólagos "konkrét tetteikről" beszélnek - nem lévén hosszú távú, stratégiai elképzelésük közösségünk jövőjét illetően. Például gyakran hallani tőlük, hogy Gajdos Istvánnak köszönhetően jutott el a kárpátaljai magyar szülőkhöz az oktatási-nevelési támogatás, vagy azt, hogy neki köszönhető, hogy a magyar falvakba is eljutott a vezetékes földgáz. Ezeket a nyilvánvaló csúsztatásokat már annyiszor láttam leírva, hogy magam is kezdem elhinni. Persze a választások közeledtével a hazugsággyár fokozta a termelést. Az úgynevezett "zöld" Kárpáti Igaz Szó 2006. január 26-i számában számol be az említett szervezet ungvári járási jelölőgyűléséről, ahol a cikkíró szerint: "Figyelemre méltó volt Szanyi Bélának, az UMDP ungvári járási elnökének beszámolója, aki konkrét eredményekkel kezdte." Majd a cikk "a fontosabbak közül néhányat" megemlít. S megtudhatjuk, hogy az UMDSZ konkrét eredménye az, hogy bevezették a gázt a palágykomoróci, szürtei, sislóci és gálocsi oktatási intézményekbe. Nekik köszönhetően sor került a Szürtei Középiskola felújítására, illetve a palágykomoróci, téglási és kisgejőci kultúrház tetőszerkezetének javítására. Ők akadályozták meg Tiszaújfalu Cservonához csatolását. "Felújították a bátfai, újraépítették az őrdarmai, megnyitották az eszenyi orvosi rendelőt, s nagyjavítást végeztek a nagydobronyi kórházon." Illetve még falunapok rendezését is támogatta, és eMAGYAR-pontokat is adott át az "országos szövetség".

Mindezt olvasván elismerően kezdtem bólogatni, hisz a leírtak szerint egy sor állami feladatot is sikeresen átvállalt az UMDSZ. De gyanús volt a dolog, így hát elkezdtem utánajárni, ezen eredmények mekkora hányada köszönhető valóban a magát folyton országosnak tituláló szervezetnek.

Valkóczné Ruszinka Éva, a Dorcas Kárpátalja segélyszervezet igazgatója kérdésemre elmondta: "A bátfai rendelőt a Dorcas újította fel az elmúlt évben, ebben a munkában nekünk sem politikai, sem állami szervek nem segítettek, ott felújítást más azóta nem végzett. Eszenyben az ottani rendelő kialakítását tudtommal a járási állami adminisztráció finanszírozta, mi a berendezést adtuk hozzá." A Szanyi Béla által megfogalmazott állításokra reagálva az igazgatónő kijelentette: "Nem szeretnénk, ha a Dorcas támogatóinak köszönhető eredményeinket bármilyen politikai szervezet magának tulajdonítaná. Ezért a "zöld" Kárpáti Igaz Szóban megjelentek miatt ezúton is tiltakozunk."

Szürte polgármestere, Puskár Árpád kérdésemre válaszolva elmondta: "A Szürtei Középiskolát 2003-ban újították fel, akkor vezették be a gázt is, 2004-ben pedig a téglási kultúrház teteje lett kijavítva, mindkét felújítást teljes egészében az Ungvári járás költségvetéséből finanszírozták. Tudtommal egyik beruházáshoz sem volt köze az UMDSZ-nek." Megkérdeztem a szürtei iskolában a kivitelezést végző kisvállalat igazgatóját, Jurij Ivanovics Roszadát, aki elmondta: az elvégzett munkáért a teljes összeget a járási költségvetés utalta át a számlájukra. Az UMDSZ-ről ő nem is hallott.

Molnár Ágota, a gálocsi iskola igazgatója lapunknak elmondta, az általa igazgatott intézményben: "A járási költségvetés, a helyi tanács és a lakosság pénzén lett kialakítva a gázfűtés, amihez az UMDSZ-nek nem volt semmi köze."

A palágykomoróci iskolában Béres Katalin igazgató betegsége miatt Mészáros Imre igazgatóhelyettest értem utol, aki elmondta: "Iskolánkba a gázt 1998-körül vezették be, akkor még szerintem nem is volt UMDSZ. A vezetékes vizet viszont tavaly kötötték be az iskolába, de annak a munkának a kapcsán sem hallottam az UMDSZ-ről."

A Tiszaújfalu Cservonához csatolásának állítólagos megakadályozása kapcsán megkérdeztem Ferkó Béla községi tanácsi képviselőt, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnökét, aki először emelte fel a hangját az említett kezdeményezéssel szemben. Elmondta: a Cservonához csatolás ellen a helyi KMKSZ-alapszervezet tiltakozott először lapunk hasábjain, így ez a falu lakóinak csak kis része által támogatott akció az indulásakor elbukott. Azt pedig, hogy az ügyhöz bármilyen köze lett volna az UMDSZ-nek, Ferkó Béla először tőlem hallotta, és nevetséges hazugságnak nevezte.

A "zöld" KISZó cikkének tartalmát ismertettük Anatolij Kolibabával, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás elnökével is, aki elmondta: - Szanyi Béla, a járási tanács költségvetési bizottságának elnöke a járási költségvetésből elvégeztetett felújításokat állítja úgy be, mintha azok pártjának eredményei lennének. Emiatt kénytelenek leszünk cáfolatot közzétenni a járási közigazgatás lapjában.

Összegezve tehát: az összes "konkrét eredmény" közül, úgy tűnik, mindössze csak az utolsó mondat lehet igaz, miszerint falunapok szervezését is támogatta az UMDSZ, illetve eMAGYAR-pontokat hozott létre. Persze az általuk támogatott falunapok emlékeim szerint a legtöbb helyen nagyon hasonlítottak egy kampányrendezvényre, a magyar állami támogatásból létrehozott eMAGYAR-pontok nagy részét pedig Belső-Ukrajnában alakították ki, amihez gratulálok. De ha legközelebb konkrét eredményeiket sorolják fel, kérem, ne említsék a Kínai Nagy Falat vagy a Bajkál-Amúr -vasútvonalat, próbáljanak történetük során először hazugságok és csalások nélkül választásokat nyerni!

Badó Zsolt