"Ki kell használnunk a történelmi lehetőséget"

KMKSZ-alapszervezeti közgyűlések

2006. február 10., 09:00 , 265. szám

Az elmúlt héten is számos KMKSZ-alapszervezetben került sor az évi közgyűlésre. A tagság előtt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László alelnök, Bakancsos László, a Beregszászi Középszintű Szervezet elnöke, valamint Horkay Sámuel és Barta Ferenc, a BKSZ alelnökei vázolták a Szövetség legaktuálisabb és hosszú távú célkitűzéseit.

Mezőgecsében Popovics Katalin alapszervezeti elnök köszöntötte a megjelenteket, akiket Kovács Miklós és Bakancsos László tájékoztatott a Szövetség aktuális feladatairól, távlati céljairól.

Nagybaktán Fodor Éva alapszervezeti elnök számolt be az elvégzett munkáról. Kovács Miklós arra kért mindenkit, a magyar ügy érdekében ne hagyják magukat megtéveszteni ukrán pártok agitációja által, végezetül pedig összefogásra és helyes, meggondolt szavazásra szólította fel a tagságot. A jelenlévők az elkövetkező választásról, a magyarság számára jelenleg és a későbbiekben kínálkozó lehetőségekről és a nemzeti vízumról kértek tájékoztatást.

Nagybégányban Mező Margit, Kisbégányban Komári Ibolya helyi elnökök számoltak be az alapszervezetekben elvégzett munkáról. Kovács Miklós összefoglalta a tagság előtt álló legfontosabb feladatokat, hangsúlyozva: a közelgő választások kínálta történelmi lehetőségeket csak határozott, felelősségteljes döntésekkel tudjuk kellőképpen kiaknázni.

Haranglábon Hidi Olga elnök beszámolójában elmondta, hogy a KMKSZ megyei tanácsi képviselőinek jóvoltából 2005-ben két rászoruló személy részesült anyagi támogatásban. Kovács Miklós a közeledő választásokról szólva kiemelte: először fordul elő, hogy Kárpátalja minden magyar szavazópolgára szavazhat a magyar pártra, a KMKSZ jelöltjeire a megyei tanácsi választásokon. Horkay Sámuel tájékoztatta a tagságot a "KMKSZ" UMP járási tanácsi képviselőjelöltjeinek listáiról, amelyet úgy állították össze, hogy lehetőleg minden alapszervezet képviseltetve legyen.

Beregsomban Barta Ferenc alapszervezeti elnök beszámolójában elhangzott, hogy folyamatosan gyarapszik a tagság. Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy a magyar ügyekért állhatatosan és kitartóan kell küzdeni: "A KMKSZ 17 éves története során egyetlen ügyet sem adott fel. A mostani választásokon a KMKSZ kampánystratégiája a az egyénenkénti meggyőzésre épül, minden magyar érzelmű szavazót egyenként kell felvilágosítani a választásokkal kapcsolatosan."

Makkosjánosiban Sín Béla alapszervezeti elnök beszámolója után Kovács Miklós felhívta a figyelmet: a megyei, illetve a járási tanácsi választásokon fontos, hogy a "KMKSZ" UMP minél több szavazatot kapjon, mert ez az alapja a hathatós érdekképviseletnek. Horkay Sámuel szólt arról, hogy a "KMKSZ" UMP 65 jelöltet indít a beregszászi járási tanácsi választásokon, a lista élén Brenzovics László és Bakancsos László áll.

Beregdédában Juhász Katalin elnök elmondta, hogy számos megemlékezést, rendezvényt szerveztek a múlt év során. A KMKSZ helyi alapszervezete Egressy István jelenlegi polgármester jelölését támogatja. Kovács Miklós elmondta, egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel bejutó helyet magyar képviselőnek a parlamenti listán. Ezért a KMKSZ nem tud ukrán pártot ajánlani a tagság figyelmébe. A közgyűlés végén Beregdéda díszpolgáraivá avatták Kemény Gábor agronómust, a községi tanács képviselőjét, aki tevékenységével hozzájárult a falu fejlődéséhez, valamint Zán Jánost (posztumusz), aki 1944-ben tanácselnökként önkéntesen vállalt sorsközösséget a sztalini lágerbe elhurcoltakkal, s Sztarij Szamborban vesztette életét.

Nagybakosban Szanyi János elnök arról beszélt, hogy az alapszervezet tagsága egyre aktívabb, például tavaly megemlékezést tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepén. Kovács Miklós rámutatott, hogy a Szövetség eddig az egyetlen politikai erő Kárpátalján, mely a teljes megyei és járási tanácsi képviselőjelölt-listáit közzétette, egyetlen más párt sem ismertette még a végleges és teljes listáját.

Bátyúban Szántó Edit elnök beszámolójával vette kezdetét a közgyűlés. Mint mondta: Kárpátalján a KMKSZ biztosítja a magyarság igazi érdekvédelmét, annak folytonosságát, amiről az is tanúskodik, hogy az utóbbi időben egyre több fiatal lép be a KMKSZ-be. Az alapszervezet Beregszászi Ferenc jelenlegi polgármestert támogatja a helyi polgármester-választáson. Kovács Miklós hangsúlyozta, hogy a magyar ügy a magyarok szívében kell, hogy lakozzon. Barta Ferenc figyelmeztetett, hogy meg kell nyerni az ingadozó szavazókat, és mindenkinek el kell menni szavazni, ezzel is támogatva a magyar ügyet.

Bótrágyon Tari András elnök beszámolója után Kovács Miklós elmondta: jelenleg a választások számítanak a KMKSZ előtt álló legfontosabb ügynek, erre kell az erőket összpontosítani.

Borzsován Buzási István alapszervezeti elnök megköszönte a tagság aktív munkáját, majd vázolta a jövőbeli célokat, kifejtve, hogy továbbra is a kárpátaljai magyarság megmaradása, szülőföldön maradása és kultúrájának ápolása érdekében fognak dolgozni. Kovács Miklós a szavazócédulák helyes kitöltésére hívta fel a jelenlévők figyelmét. Brenzovics László alelnök hangsúlyozta: hogy a Szövetség tenni tudott a kárpátaljai magyarságért, azt nagyban a választásokon elért eredményeknek köszönheti. Bakancsos László a KMKSZ által elért eddigi sikerekről beszélt: a kárpótlásról, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról, a státustörvényről, s nagy eredményként szólt a Felső-Tisza-vidéken működő magyar iskolákról.

Mezőváriban Berki Károly alapszervezeti elnök legsikeresebb rendezvényként az 1703-1711-es Rákóczi szabadságharc tiszteletére májusban megtartott zászlóbontási emlékünnepséget, illetve a sztalini lágerekbe elhurcoltak tiszteletére rendezett megemlékezést említette. Kovács Miklós arra buzdította a tagokat, végezzenek felvilágosító munkát, azaz az itt hallottak alapján győzzék meg rokonaikat, barátaikat arról, mi a magyarság érdeke. Bakancsos László a távlati terveket ismertette a Tiszamelléki járásról és az önálló magyar tankerületről. "Ezek hosszú távú tervek, időigényesek, de továbbra is elérendő céljaink maradnak." Brenzovics László alelnök szerint: "Nagyon fontos, hogy az elkövetkezőkben olyan embereket válasszanak meg vezető pozíciókba, akik becsületesek, nyíltak, őszinték, nem hazudnak az embereknek, és akkor meglesznek a megfelelő eredmények."

B. J., F. Zs.