Fő célunk a magyarság számarányának megfelelő képviselete

KMKSZ-közgyűlések

2006. március 3., 09:00 , 268. szám

Az elmúlt héten a Beregszászi járásban, a Felső-Tisza-vidéken, illetve Munkácson került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapszervezeteinek közgyűléseire.

Rahón Nezsmák Emma elnök asszony számolt be a szervezet tevékenységéről. Vizna Gizella, a "KMKSZ" Ukrajnai Magyar Párt járási szervezetének elnöke felhívta a jelenlévőket, hogy a jó eredmény érdekében mindenki szavazzon a párt jelöltjeire. Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke többek között hangsúlyozta: "A választások tétje, hogy egységbe fogjuk a kárpátaljai magyarságot."

Gyertyánligeten Eiben Éva alapszervezeti elnök ismertette az alapszervezet eredményeit. Kovács Miklós hangsúlyozta: "Ahhoz, hogy egy párt frakciója bekerüljön a tanácsok valamelyikébe, meg kell kapnia a szavazatok 3%-át. A Rahói járásban a magyarok aránya éppen ennyi. Ez azt jelenti, hogy ha minden magyar a "KMKSZ" UMP-re szavaz, akkor lehet képviselőnk a járási tanácsban, ami fontos, szimbolikus eredmény lenne."

Tiszabogdánban Tresza Mária elnök üdvözölte a megjelenteket. Kovács Miklós ismertette a választással kapcsolatos legfontosabb feladatokat, tudnivalókat. Azt kérte, hogy az elhangzottakat adják tovább embertől emberig.

Kőrösmező és Szvidovec közösen tartotta közgyűlését. Franc Ignác elnök rövid beszámolója után Kovács Miklós leszögezte: "Nagyon fontos, hogy a Rahói járásban, ahol a magyarság részaránya kevéssel haladja meg a három százalékot, minden magyar a KMKSZ jelöltjeire szavazzon."

Terebesfehérpatakon Varga Júlia elnök asszony rövid beszámolóját követően Kovács Miklós hangsúlyozta: "A magyarságnak ahhoz, hogy jogokat, érdekeket védjen, szervezetre, szervezettségre van szüksége. Az érdekvédelemhez felhatalmazás kell. Ezt a választás biztosítja. Ezért fontos, hogy mindenki elmenjen szavazni és helyesen szavazzon."

Nagybocskón Illés Éva beszámolója után Kovács Miklós válaszolt a kérdésekre. Többen sérelmezték a vízumra vonatkozó legújabb rendeletet. Kérték az elnök úr közreműködését a Tiszalonkán (Luki) felfedezett katonasírok feltárásának hivatalos engedélyeztetése érdekében.

Taracközön Fülöp Magdolna elnök asszony köszöntötte a tagságot és a megjelent vendégeket: Kovács Miklóst, ifj. Sari Józsefet, valamint a nagyközség polgármesterét, Mokány Mihályt. Kovács Miklós felhívta a figyelmet: ahhoz, hogy eredményt érjünk el, minden magyar szavazatra szükség van, ami komoly felvilágosító munkát igényel.

Bustyaházán Franc András elnök hangsúlyozta, hogy a szórványban az egyik legfontosabb feladat az anyanyelv ápolása, megtartása. Kovács Miklós kifejtette: a szórványban számítunk arra is, hogy a magyarsággal együtt élő ukránok is szavaznak a "KMKSZ" UMP-re.

Técsőn Bányász Erzsébet helyi alapszervezeti elnök beszámolója után Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke elmondta: "Közös céljainkat csak határozott kiállással érhetjük el. A magyar lakossággal tudatosítani kell, hogy az egységes magyar nemzet elismerése és a határok átjárhatósága mellett is szavaz az, aki a KMKSZ-re szavaz." Ifj. Sari József arra hívta fel a helyiek figyelmét, hogy a Técsői járásban éppen csak eléri a magyarok aránya a 3%-ot. "Tehát nem engedhetjük, hogy ukrán pártok, vagy az UMDSZ megosszon bennünket, mert akkor nem érjük el célunkat."

Az Aknaszlatinai Alapszervezet elnöke, Sóbányi Imre felhívta a tagság figyelmét: a KMKSZ-nek köszönhető többek között, hogy ma emlékművek őrzik a sztálinizmus áldozatainak, illetve a lerombolt Nepumuki Szent János-kápolnának az emlékét, hogy létezik a bányásztelepülésen önálló magyar középiskola, hogy zökkenőmentesen indult a községben a Magyar Köztársaság Országgyűlése által elfogadott kárpótlási és státustörvény. Az elnök kérte a tagságot, hogy a hat szlatinai polgármesterjelölt közül a szövetség jelöltjét, Moldován Andrást támogassák. Kovács Miklós kiemelten hangsúlyozta: "Minden egyes szavazatra szükségünk van, mert a következő öt évben közösségünk sorsa attól függ, milyen választási eredményt tudunk most felmutatni." Tamás József, a "KMKSZ" UMP técsői járási képviselőjelöltje felhívta a jelenlévők figyelmét: "A megyei és járási tanács gyakran a jó törvényeket is gyengén vagy rosszul hajtja végre, ezért szükséges az, hogy ott legyenek a mi embereink is."

Huszton Puka Éva elnök az alapszervezet eredményeiről beszélt, majd arról, hogy hosszú évek után újra magyar képviselőket juttathat a szövetség a városi tanácsba. Kovács Miklós elmondta: "Önök különösen jól érthetik, hogy miért fontos a magyar érdekvédelem. Hiszen amikor önöktől megpróbálták elvenni a magyar iskolát, az nemcsak huszti, hanem kárpátaljai ügy is volt. Nem titok, hogy a KMKSZ csak akkor szállt be a legutóbbi elnökválasztási harcba, amikor a Nasa Ukrajina leállította Dzsandát, Huszt polgármesterét." Az elnök kiemelte: az érdekvédelmet olyan vezetőkre kell bízni, akik üzleti és egyéb ügyeik miatt senkinek nincsenek lekötelezve.

Gáton Bíró Angéla alapszervezeti elnök beszámolója után Kovács Miklós elnök, Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke és Horkay Sámuel alelnök tájékoztatták a tagságot a "KMKSZ" UMP választási esélyeiről a Beregszászi járásban.

Gúton Sin József, az alapszervezet elnöke beszámolójában vázolta, milyen feladatok várnak a KMKSZ-alapszervezetre. "Szeretnénk elérni, hogy a falu közelében feltárt termálvízforrásból minél több haszna legyen a közösségnek" – mondta az elnök. Brenzovics László emlékeztetett: a jelenlegi magyarországi kormánypártok szorgalmazták a státustörvény módosítását: abból kikerült az a passzus, amely a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosította volna a határátlépésnél a határon túli magyarok számára – s ezt az UMDSZ is megszavazta.

Mezőkaszonyban Váradi Natália elnök beszámolt az alapszervezet elmúlt évi rendezvényeiről. Kovács Miklós tájékoztatta a tagságot a szavazólapoknak a Központi Választási Bizottság által megállapított színéről: a megyei tanácsi választásokon zöld, a járási tanácsi választásokon rózsaszín, a parlamenti választásokon lila szavazólapot kapnak a választók. A polgármester-választásokon sárga, a községi tanácsi választásokon fehér, a városi tanácsi választásokon égszínkék színűek lesznek a szavazólapok. Brenzovics László örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy a mezőkaszonyiak körében ünnepelheti a KMKSZ alakulásának 17. évfordulóját, mert a megyében a helyi az egyik olyan közösség, mely a magyar ügyekért vívott küzdelmekben mindig helytállt, akkor is, amikor 2002-ben – 3 másik körzettel együtt – galád módszerekkel érvénytelenítették a falu népének akaratát tükröző szavazási eredményt.

Munkácson a KMKSZ Munkácsi Városi Alapszervezetének közgyűlésén Gajdos Olga, a városi alapszervezet elnöke elmondta: a KMKSZ azért jött létre, hogy képviselje a kárpátaljai magyarság kulturális, politikai és szociális érdekeit, s ezt 1989 óta a nemzetközi jogi normák és Ukrajna alkotmányának, törvényeinek tiszteletben tartásával végzi. Kovács Miklós hangsúlyozta: a munkácsi magyaroknak még soha nem volt olyan nagy esélyük, mint most, hogy a magyarság számarányához mérten képviselőket tudjon küldeni a városi tanácsba érdekeik képviseletére. "Ha a magyar ügyet előbbre akarjuk vinni, küzdenünk kell, a küzdelemhez pedig bátorságra és állhatatosságra van szükség"– mondta az elnök, majd Gajdos Olgával és Gulácsy Gézával, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnökével együtt válaszolt a feltett kérdésekre. Végezetül a KMKSZ-alapszervezet keretében működő Kisegyüttes, illetve a KMKSZ helyi nyugdíjasklubjában működő Nosztalgia szalonzenekar és a nyugdíjasklub kórusa biztosított tartalmas kulturális programot.

B. Zs., B. J., F. Zs.