A szlovákiai reformátusok a kommunista bűnök ellen

2006. március 17., 09:00 , 270. szám

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata jóváhagyta az Állambiztonság által munkatársként nyilvántartott személyekről szóló törvényt. Ennek értelmében mindazok, akik együttműködtek a kommunista titkosszolgálattal, tíz esztendeig nem tölthetnek be magasabb egyházi tisztséget - adta hírül közleményében az egyház.

Az egyház - nem elfelejtve, hogy a volt kommunista diktatúra megfosztotta az embereket alapvető szabadságjogaiktól; erkölcsi és gazdasági romlásba vitte Közép-Európa népeit; nem elégedve meg a politikai hatalommal, hanem a lelkek feletti hatalomra törekedve ellenségének tekintette az evangéliumot és az azt hirdető egyházat - megbocsát mindazoknak, akik félelemből, bűneik rejtegetése okán vagy haszonszerzés céljából vállalták az Állambiztonsággal való együttműködést, de elvárja tőlük a nyílt és őszinte beszéd, a bűnbánat bátorságát.

Az egyházi zsinat által most elfogadott törvény kimondja, hogy mindazok, akik a kommunista rendszer titkosszolgálatának dokumentumaiban együttműködőként vannak nyilvántartva, tíz esztendeig nem tölthetnek be magasabb egyházi tisztséget.

E törvény meghozatalát az tette lehetővé, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa 553/2002-es számú törvénye alapján a titkosszolgálat dokumentumai hozzáférhetővé váltak. (mno.hu)