Kétnyelvű felirat a kolozsvári állomáson?

2006. március 31., 10:00 , 272. szám

Kolozsváron is lesz kétnyelvű helységnévtábla a vasútállomáson? – teszi fel a kérdést a Szabadság című kolozsvári napilap.

A hatályos törvény Romániában világosan kimondja: minden olyan településen, ahol az 1992-es népszámlálási adatok szerint a nemzeti kisebbségek aránya meghaladja a 20 százalékot, az illető kisebbség nyelvén is ki kell függeszteni a települést jelző táblát.

Nemcsak a települések határában, hanem például a vasútállomásokon is ki kell helyezni a kétnyelvű feliratot.

Sok esetben azonban a helyi hatóságok addig halasztották – büntetlenül – a táblák kifüggesztését, amíg nyilvánosságra kerültek a 2002-es népszámlálási adatok. Eszerint több településen (lásd Kolozsvár esetét) 20 százalék alá csökkent a magyar lakosság aránya. Mindez jó hivatkozási alap volt arra, hogy az illetékesek ne szerezzenek érvényt a törvénynek, amely nem szabályozza, hogy ilyen esetekben mi az eljárás. Az RMDSZ törvényjavaslata értelmében viszont azokra a településekre is érvényes kell, hogy legyen a két- vagy többnyelvű táblák kifüggesztése, ahol 2002-ig 20 százalék alá csökkent a különböző nemzeti kisebbségek aránya – írja a kolozsvári lap. (mediatica.ro/mno.hu)