A hófehér fogsornak ára van

Hosszú távon megtérül

2006. április 21., 10:00 , 275. szám

Egy gyönyörű mosoly, a kivillanó hófehér fogsor mindkét nem számára csábító. De szükségünk van az ép fogakra a táplálkozás során is, nem beszélve arról, mennyi fölösleges szenvedést okoz egy fájó fog vagy a begyulladt fogíny. Mint az alábbiakból kiderül, sok-sok fog megmenthető lenne, ha az emberek nem csak akkor mennének orvoshoz, amikor már nagy a baj. Kárpátalján a lakosság 95%-a szenved valamilyen fogbetegségtől. Az alábbiakban egy gyakorló fogorvossal értekezünk arról, miért fontos a tudatos fog- és szájápolás, miért szükséges rendszeresen ellenőriztetni a fogak állapotát.

A legtöbb embernek van valamilyen fogproblémája, többségük mégsem fordul időben fogorvoshoz. Van, aki szerint a rendszeres fogápolás elsősorban pénzkérdés, mások úgy vélik: egyéni hozzáálláson is múlik, hogy szánunk-e elegendő időt és figyelmet fogaink egészségének megőrzésére.

– Férjemmel együtt hetedik éve folytatunk fogászati magánpraxist Huszton. Tapasztalatom, hogy aki rászánta magát fogazata rendbehozatalára, az a továbbiakban rendszeresen eljár felülvizsgálatra. Korábbi pácienseink 90%-a félévente rendszeresen időpontot kér. A fogászat Ukrajnában az utóbbi 10-15 évben hatalmasat fejlődött. Az állami fogászatban ma is nehéz a fejlesztés, a magánrendelőkben viszont létkérdés – kezdi a beszélgetést Kliskó Marianna fogorvos.

– Megyeszerte ma már száznál több magánfogászat működik. Ez egyben azt is jelenti, hogy sokan járunk fogorvoshoz?

– A szovjet időkben ingyenes volt az egészségügyi ellátás, így a rendszerváltást követően az emberek nehezen szokták meg, hogy fizetni kell a foggyógyászatért is. Mára elfogadták, hogy a minőség pénzbe kerül. A páciensek körében viszonylag kiegyenlített a nemek aránya. Az ellenben vitathatatlan, hogy általában a családanyák azok, akik gyermekeiket, férjüket rábeszélik a fogorvosi kezelésre.

– Vannak-e időszakok, amikor az átlagosnál többen jelentkeznek fogászati kezelésre?

– Igen. Sajátosan kárpátaljai jelenség, hogy a húsvét, pünkösd, karácsony előtti 2-3 hetes időszakban többen kérnek időpontot. Ennek magyarázata, hogy sokan külföldön dolgoznak, és arra az időszakra időzítik fogkezelésüket, amikor az ünnepek előtti időszakban szabadsághoz jutnak. Télen a hideg időjárás miatt intenzívebben jelentkeznek a lappangó gyulladások is. Viszont május–júniusban, amikor a vidéki emberek többsége a földműveléssel van elfoglalva, nemigen járnak fogorvoshoz. Augusztusban, a tanévkezdés előtt az iskolásokat hozzák a szülők, hogy iskolaidőben ne legyen gond a gyerek fogaival.

– Miért szükséges a különben egészséges fogúaknak is időről időre ellátogatni a fogorvoshoz?

– Az egészséges fogazatot is fenyegeti a fogkő, ami lényegében a plakk-képződés következménye és ínygyulladást, ínysorvadást okozhat (plakk – a fogak felszínén kialakuló összefüggő lepedék). Fontos tudni, hogy a fogkő házilag egyáltalán nem távolítható el. Ezért kell legalább félévente fogorvoshoz fordulni, aki szakszerűen letisztítja a fogakat.

– Igaz-e, hogy szabad szemmel nem mindig látszik a fogsérülés?

– A szuvasodásnak több szakasza van, s kezdeti, enyhe formában valóban nem látható. Ha "látszik", az már legalább kétmilliméteres lyukat jelent. Előfordul, hogy tüzetes vizsgálattal sem bukkanunk szuvasodásra, a röntgen azonban csalhatatlanul kimutatja. Nem célszerű megvárni a szuvasodás látható "jelentkezését", sokkal egyszerűbb és olcsóbb egy kezdődő szuvasodás kezelése. Érdemes elkerülni az édességek mértéktelen fogyasztását is (ez alakunknak is jót tesz). A szuvasodást ugyanis előidézheti a túlzott szénhidrátfogyasztás, az étkezések közötti nassolás, továbbá annak kialakulásához vezet, ha édesség, üdítő, fagylalt fogyasztását követően elmulasztjuk a fogmosást.

– Manapság igen nagy választékban kaphatók a szájápoláshoz szükséges eszközök. Milyen tanáccsal szolgálna a krémek, kefék helyes kiválasztásához?

– Fontos, hogy a fogkrémben legyenek ásványi összetevők. Célszerű váltogatni a fogkrémeket: egyszer kalciumos, másszor fluoridos krémet használni, illetve gyógyfogkrémmel mosni fogat. Érdemes fogorvossal konzultálni és kinek-kinek egyéni szükséglete szerint választani fogkrémet. A fogkefe-vásárlásnál azt kell figyelembe venni, hogy vannak erős, félpuha és puha sörtéjű kefék. Általában félpuha használata javallott, az ínyproblémákkal küzdők azonban inkább puha sörtéjű kefével tisztítsák fogazatukat. A fogkefét 3 havonta újra kell cserélni, fertőző betegség után azonnal. A szájhigiénia fontosságát már kisgyermekkorban tudatosítani kell, és persze felnőttként is gyakorolni. Kis odafigyeléssel sokáig megőrizhető az egészséges fogazat.

Popovics Zsuzsanna

Érdemes megfogadni a szakember tanácsát és időben orvoshoz fordulni, egy elhanyagolt fogbetegség esetén ugyanis kisebb vagyonba is belekerülhet a magángyógykezelés. Egy szuvas fog sima tömése átlagosan 40-60 hrivnyába kerül, súlyosabb károsodás esetén azonban ennek dupláját is fizethetjük. A betegségmegelőzés szempontjából elengedhetetlen fogkő-eltávolítás ára átlagosan 15-25 hrivnya között mozog. Egy bölcsességfog kihúzásáért 40-60 hrivnyát kell fizetni. A fogfehérítés szintén nem olcsó mulatság, főként, ha többszöri kezelést igényel. Az árak klinikánként változnak, a városokban általában 10-20%-kal többe kerülnek a fogászati kezelések, mint faluhelyen.