"Oldozd meg saruid, szent hely ez itt"

2006. április 21., 10:00 , 275. szám

A címbéli idézet Kóródy Sándor tollából való, és a Vereckei-hágón a magyar honfoglalás emlékére emelt legelső emlékobeliszken volt olvasható az 1880-as évek első felében. Ilyen és ehhez hasonló érdekes helytörténeti információkkal is szolgál Kovács Sándor legújabb, Verecke című kötete, melyet a szerző mutatott be a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán múlt szerdán.

Kovács Sándor budapesti gimnáziumi tanár, aki magát kárpátaljai ismeretterjesztőnek vallja és több Kárpátalját bemutató kötet szerzője. Az eszenyi születésű pedagógus a kilencvenes évek eleje óta számos magyarországi csoportot kalauzolt vidékünkre. Szinte megszállottként gyűjtötte-gyűjti a régióhoz köthető helytörténeti adatokat, kordokumentumokat, régi és újabb fényképeket. Innen ered a Kárpátok vidékéről felhalmozott óriási tudásanyaga. Ezek képezik könyvei alapját. Nagyon fontos, hogy írásai mellett több Kárpátalja-térképet is szerkesztett és tett közkinccsé. Felkért szakértőként a vidéket bemutató ismeretterjesztő filmek készítésében is közreműködött.

Legelső útikönyve - Kirándulások a Kárpátok alján és bércein címmel - épp tíz éve, 1996-ban, Ungváron került nyomdába. Ezt számos további követte, melyek közül a két legutóbbival - Ahol a Tisza születik (2005), Verecke (2006) - ismerkedhettek a főiskolai diákok. Ez utóbbi, "földrajzi és történelmi barangolás" egyben hiánypótló kötet, mely Verecke térségét, a honfoglalás jelképének jól behatárolható helyét igyekszik tudatosítani az olvasókban, illetve bemutatni a valaha ott látható emlékművek történetét. Mint elhangzott, téves nézet, hogy a legelső emlékjelet a millennium évében állították Vereckén. Fotográfia tanúsítja: 1881 szeptemberében is állt már obeliszk a honfoglaló ősök emlékére a történelmi Magyarország ezeréves határvonalán. Ennek emléktábláján volt olvasható Kóródy Sándor, a Bereg-megyei Kalendárium szerkesztőjének 1880-ban kelt versének részlete. 1896-ban ezen a helyen került felavatásra a vereckei emlékobeliszk a millennium jegyében. Igen kalandos az emlékjel további sorsa, akit érdekel, érdemes belelapoznia a könyvbe.

-nagy-