Basescu: Koszovóban nincs helye európai megoldásoknak

2006. április 28., 10:00 , 276. szám

Traian Basescu Koszovó kapcsán kijelentette: "Ott, ahol a szélsőséges nacionalizmus konfliktusokat szít, nincs helye az európai megoldásoknak" - idézi a Szerbia-Montenegróba látogató román államfőt a Szabadság c. kolozsvári napilap.

Szvetozár Marovics, Szerbia-Montenegró elnöke megköszönte Traian Basescunak a Koszovó jövőjével kapcsolatos állásfoglalásait. Úgy vélte, ha a régió valamennyi államfője a román elnökkel azonos állásponton lenne, Koszovó tekintetében gyorsan megállapodásra lehetne jutni.

A Szabadság úgy véli, hogy a román elnök azzal, hogy Koszovó kapcsán még az autonómia szó kimondását is kerülte, haza is üzent. A lap szerint Basescu így akarta jelezni, hogy székelyföldi látogatása során elhangzott mondatait egyáltalán nem egy bizonyos típusú autonómia támogatásaként kell értelmezni. A lap megfogalmazása szerint ezt csak "ráolvasták". A román államfő elmondta: "Koszovó esetében Románia kompromisszumos megoldást tartana helyesnek, a külpolitikai alapelvek sérülése nélkül." Ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy Bukarest nem támogatja Koszovó önállósodását. (Szabadság/mno.hu)