A román igazságügyminiszter az RMDSZ-t vádolja

2006. május 5., 10:00 , 277. szám

A román igazságügyminiszter szerint az RMDSZ fékezi Romániában a korrupció elleni harcot.

Monica Macovei az egyik bukaresti központi napilapban adott interjúban a korrupció elleni harc fékjének nevezte az RMDSZ-t. A román igazságügyi miniszter szerint a szövetség vehemensen és állandó jelleggel ellenzi a kormányban az igazságügyi minisztérium által beterjesztett törvénytervezeteket.

Korábban a szenátusban nem sikerült első nekifutásra elfogadtatni az Országos Korrupcióellenes Hatóság (OKH) hatáskörének módosítására vonatkozó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet, mivel a koalíció politikusai - közöttük az RMDSZ-esek is - a rendelet ellen szavaztak. Azt kifogásolták, hogy az a jogállamisággal ellentétes előírásokat is tartalmazott.

Az igazságügyi miniszternek bocsánatot kellene kérnie a súlyos vádak miatt, amelyekkel az RMDSZ-t illette, mondta Markó Béla, az RMDSZ elnöke az interjú kapcsán. Szerinte Monica Macovei a "magyarokon vezeti le dühét", mert nem tudta érvényesíteni az "egyébként rossz" terveit. Az RMDSZ-elnök visszautasítja ezt a bánásmódot egy koalíciós partner részéről. Sajnálja, hogy a magyar közösség válik egy politikus sikertelenségének bűnbakjává, amire az elmúlt évtizedben több példa volt - olvasható az erdélyi Szabadság c. napilapban. (mno.hu)