Vetélkedő a Föld napja jegyében

2006. május 5., 10:00 , 277. szám

A közelmúltban a Rákóczi-főiskola Kölcsey Ferenc Szakkollégiumának Hallgatói Önkormányzata (KFSZ HÖK) szervezésében a Föld napja tiszteletére természetismereti feladatokból álló vetélkedőre és virtuális képgaléria bemutatójára került sor a főiskola Esztergom termében bolygónk és a természet szeretetének, valamint a környezetvédelemnek a szellemében.

Mint azt Henkel Beatrix főiskolai előadó, a verseny egyik szervezője megnyitó beszédében elmondta, a vetélkedő egy természetismereti rendezvénysorozat befejezése, melynek keretében a Kölcsey Ferenc Szakkollégium filmklubjában konferenciára, illetve egy környezetismereti kirándulásra került sor.

A vetélkedő előtt az érdeklődők megtekintettek egy, a hallgatók és tanárok által a természetről készített képekből álló virtuális képgalériát. A verseny végéig szavazócédulán leadott titkos szavazással el kellett dönteniük, melyik a három legsikeresebb alkotás. Ezután a jelenlévők köréből megalakult a vetélkedő három csapata: A Bolygó Kapitánya, a Nefelejcs és a Csernobil gyermekei, majd kezdetét vette a versengés, ahol kiderült, mennyire figyeltek a diákok a főiskolai előadásokon. Elsőként olyan villámkérdésekre kellett válaszolniuk, mint pl. mi Kuba fővárosa, hány aktív tűzhányó van a Földön, illetve hol élnek a hottentották. Ezután térképes feladat következett: a csapatoknak fel kellett ismerniük Kárpátaljának vetítőn kivetített különböző járásait. Következő lépésként a csapatoknak herbáriumokat kellett felismerniük, majd magyar szavak latin megfelelőjét kellett kitalálniuk. Természetesen nem maradhattak el az alkotói feladatok sem: a versenyzőknek előre megadott szavak segítségével csattanós verset kellett írniuk, illetve ki kellett dolgozniuk egy egészséges életmódra buzdító programot. A Kohut Erzsébet főiskolai előadó vezette zsűri döntése alapján a győztes a Csernobil gyermekei csapat lett, megelőzve a második helyezett Bolygó Kapitánya és a harmadik helyezett Nefelejcs csapatokat. Végezetül kihirdették a virtuális képgaléria versenyének helyezettjeit: 1. Tar Jolán, 2. Orosz Oleszja, 3. Karmacsi Zoltán. Minden résztvevő oklevelet és értékes ajándékokat kapott.

-zsf-