Ülésezett a Beregszászi Járási Tanács

2006. június 2., 10:00 , 281. szám

A KMKSZ - UMP javaslatára felhívást fogadott el a beregszászi járási-városi hivatalok és oktatási-kulturális intézmények ésszerűbb elhelyezéséről keddi ülésén a Beregszászi Járási Tanács, mely elsősorban ügyrendi kérdésekkel foglalkozott ez alkalommal.

A képviselők többek között rábólintottak az állandó bizottságok megalakítására, döntöttek azok elnökeinek személyéről, valamint működési szabályzatukról. Elfogadta a testület a járási tanács ügyrendjét is. A képviselők figyelmét felhívták arra, hogy a járási tanács elfogadott ügyrendje is lehetővé teszi, hogy az üléseken az orosz, illetve a magyar nyelvet is használhassák.

A KMKSZ - UMP frakciójának javaslatára a tanács Beregszász polgármesteréhez, valamint a megyei közigazgatási hivatal és a megyei tanács vezetőihez címzett felhívást fogadott el számos hivatal és oktatási-kulturális intézmény elhelyezésével kapcsolatban, ami közös problémája Beregszász és az azonos nevű járás lakóinak. A folyamodvány emlékeztet a járási és városi könyvtárak könyvállományának kritikus helyzetére, aminek oka a megfelelő épület hiánya. Megoldatlan a tüdőkórház elhelyezése - emlékeztetnek a szerzők -, s az sem szolgálja a lakosok érdekeit, hogy a különböző járási és városi hivatalok, szolgálatok jelenleg a település különböző részein helyezkednek el. Mint rámutatnak, helyiségek hiányában akadozik az oktatás a járás és a város egyetlen magyar tannyelvű állami gimnáziumában, a Bethlen Gábor nevét viselő Beregszászi Magyar Gimnáziumban. Nem sikerült megfelelő helyiségeket rendelkezésére bocsátani azoknak a jegyzői és ügyvédi irodáknak, amelyek egyaránt kiszolgálják a járás és a város lakosságát, de nem rendelkezik méltó épülettel a Beregszászi Városi Tanács sem. Végül nem megfelelő az elhelyezése a városi múzeumnak, és nem akadt helyiség Horváth Anna keramikusművész hagyatékának kiállítására.

Ugyanakkor - mutat rá a felhívás - a városban számos olyan épület található, melyek néhány évvel ezelőtt még lakhatók, használhatók voltak, mára azonban már kritikussá vált az állaguk. A dokumentum elfogadói úgy vélik, hogy a járási és városi épületek racionális kihasználásával a fenti problémák megoldhatók lennének. A felhívást a Beregszászi Járási Tanács egyhangúlag fogadta el.