Kovács Miklós tagja az Etnikai és Nemzetiségi Tanácsnak

Újjászerveződött az államfőt segítő tanácsadói testület

2006. június 9., 10:00 , 282. szám

A nemzetiségek közötti viszonyok harmonizálása és a kisebbségek alkotmányos jogainak biztosítása érdekében Viktor Juscsenko elnök május 22-én elrendelte az államfő munkáját segítő konzultatív-tanácsadói Etnikai és Nemzetiségi Tanács (ENT) megalakítását.

A testületet a korábbi években a nemzetiségi kisebbségek országos szövetségeinek elnökeiből álló bizottság átszervezésével hozták létre. Elnökévé Hennagyij Udovenko parlamenti képviselőt (volt külügyminisztert) nevezte ki Juscsenko, akinek egy hónapon belül be kell nyújtania a Tanács alapszabály-tervezetét.

Az Etnika és Nemzetiségi Tanács tagjai többek között: Szerhij Rudik, az ENT alelnöke, a nemzetiségi és migrációs állami bizottság elnöke, Anton Butejko, Ukrajna külügyminiszterének első helyettese, Ligyija Gorbunova igazságügyi, Vladiszlav Kornyijenko kulturális, Viktor Ohnevjuk oktatásügyi miniszterhelyettesek, valamint az Ukrajnában élő oroszok, lengyelek, németek, románok, zsidók, észtek, görögök, örmények és más nemzetiségek országos szövetségeinek elnökei. Az ukrajnai magyarság képviseletében a tanács tagja Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke lett.

b,m