Egy nap a családért, Istennel

2006. június 30., 10:00 , 285. szám

Nagyszerű hangulatú és tartalmas családnapot szervezett múlt vasárnap a beregszászi református gyülekezet a magyar gimnázium udvarán.

Az idén immár hetedik alkalommal megrendezett esemény szabadtéri istentisztelettel kezdődött, így azok is meghallgathatták Isten igéjét, akik ezen a napon a Beregszászi Magyar Gimnázium árnyas udvarát választották a városközponti méltóságteljes templom helyett.

Miközben a kilencvenliteres üstben rotyogott az ebédnek való bográcsos, a fák és a kifeszített ponyva árnyékában kényelmesen elhelyezkedhettek pokrócaikon a résztvevők, akiknek életkora 1 és 80 év között mozgott, azaz a családnap valóban az egész családé volt, 3-4 generáció töltötte együtt a vasárnapot.

A hasznos szórakozást nem bízták a véletlenre a szervezők: bibliai történetek feldolgozása és megjelenítése, vetélkedők és játékok követték egymást a nap fő témájához, Jézusnak az emberre gyakorolt vonzásához kapcsolódóan. Kivonult a szabadba ezen a napon a gyülekezet ifjúsági együttese, a Hajnalcsillag is, hogy gitárral, hegedűvel, fuvolával és orgonával kísért dalaival járuljon hozzá a rendezvény sikeréhez.

A foglalkozásokba igyekeztek korosztálytól függetlenül mindenkit bevonni. E célból valamennyi résztvevőt 15-16 fős "családokká" szervezték oly módon, hogy lehetőség szerint valamennyi csoportban megtalálhatók legyenek a kicsiktől az idősekig minden korosztály képviselői. Ezek a családok azután a nap folyamán közösen dolgoztak a különböző játékos feladatok megoldásán, közösen szurkoltak az újdonsült családtagoknak.

"Ezáltal is igyekeztünk szemléltetni, hogy az egészséges család nagy létszámú, abban általában több generáció él együtt a kicsinyektől az idősebbekig - magyarázta Taracközi Ferenc helyi lelkész. - Olyan társadalomban élünk, amelyben - sajnos - megszűnőben vannak a nagycsaládok, elhalóban a családi kapcsolatok, így ezzel a családokba szervezéssel is szerettünk volna emlékeztetni arra, hogy az a természetes, ha a család minél több embert fog össze, ha a családban odafigyelünk egymásra."

Egykettőre kiderült, hogy a családnap egyben nagyon jó közösségformáló alkalom is a gyülekezet tagjai számára, akik a közös időtöltés révén jobban megismerhetik egymást, valódi közösséggé kovácsolódhatnak. Mint megtudtuk, a tapasztalat azt mutatja, hogy a rendszeres templomba járókon kívül minden évben felbukkannak a családnapon új arcok is. A gyülekezet régi tagjai előszeretettel hozzák magukkal ezekre a rendhagyó alkalmakra ismerőseiket, barátaikat is - az elmúlt évek tapasztalata alapján ők alkotják az összegyűltek mintegy 20 százalékát. Nagyszerű, hogy ily módon még több emberhez juthat el Isten igéje - mutatott rá Taracközi Ferenc.

A gyülekezet ezúton is köszönetet mond a Beregszászi Magyar Gimnázium vezetőinek, amiért rendelkezésükre bocsátották az intézmény udvarát.

hk