Megszűnhet az Illyés Közalapítvány is?

Átalakul az támogatási rendszer

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Magyarországi lapértesülések szerint a magyar kormány a parlament elé terjesztette az államháztartási törvény módosítási javaslatát, mely szerint 2007. december 31-ei hatállyal megszüntetné a közalapítványt mint intézménytípust. Ez a változás érintené természetesen a kormány által létrehozott, a határon túli magyarok támogatását is felvállaló alapítványokat, és csak az Országgyűlés által alapított Szülőföld Alap maradna fenn.

A magyar kormány új rendszer kidolgozását tervezi a határon túli magyarok támogatására. A Határon Túli Magyarok Hivatalának megszüntetése után a feladatok nagy része a Miniszterelnöki Hivatal főosztályához kerül. A Magyar Rádiónak nyilatkozó Gémesi Ferenc leendő szakállamtitkár elmondta, hogy a szakmai kérdések visszakerülnek a szakminisztériumokhoz, így elsősorban az oktatás, a kultúra, az informatika, amit azzal indokolt, hogy nem szabad elválasztani egymástól a határokon belüli és a határokon túli magyarságot. Arra a kérdésre válaszolva, mi lesz az Illyés Közalapítvánnyal (IKA), az Apáczai és az Új Kézfogás Közalapítvánnyal, elmondta, hogy a közalapítványok megszüntetése esetén a kormány kidolgoz egy új támogatási struktúrát, amelynek az alapelemei és gondolatrendszere már készen állnak. Az elkövetkező időszakban erről kívánnak konzultálni a határon túli magyarság képviselőivel.

Lapunk az iránt érdeklődött az említett közalapítványok képviselőinél, mit tudnak további sorsukról. Csete Örs, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány irodaigazgatója elmondta, sajnálattal és megütközéssel vették tudomásul a hírt, azonban mindent megtesznek azért, hogy a határon túli szakképzés támogatására irányuló folyamat ne szakadjon meg.

Laborczy Géza, az IKA kuratóriumi titkárának értesülései szerint a pénzügyminisztérium által beterjesztett törvényjavaslat kivételt tesz néhány, a határon túli magyarság ügyét szolgáló közalapítvánnyal, így többek között az IKA-nak is esélye van a fennmaradásra.

Pomogáts Béla, az Illyés Közalapítvány (IKA) elnöke lapunknak elmondta, hogy egyelőre teljes a bizonytalanság a közalapítványok további sorsának kérdésében. A parlamenti képviselők megvitatás után elutasították a közalapítványi rendszer felszámolását kezdeményező, a pénzügyminisztériumtól származó javaslatot és visszautalták azt a kormánynak. /bj-mno.hu-mti.hu-radio.hu-vg.hu/