Kulturális központ az egykori erodítmény helyén

A beregszentmiklósi várkastély mai ura

2006. augusztus 11., 10:00 , 291. szám

A Munkács melletti Beregszentmiklóson (Csinagyijeve) ma is áll a XV. század elején épült várkastély, mely az ezredfordulóra teljesen tönkrement. Ekkor vette a nagy múltú, de senkinek sem kello romos épületet bérbe Bartos József munkácsi festomuvész, akivel az említett várkastély két, azóta felújított földszinti termének egyikében beszélgettünk.

- Mire használták ezt az épületet a szovjet idoszakban, és hogy került az ön birtokába?

- Különféle raktárak, majd kaszárnya volt a várban. A katonáknak esett áldozatul az épületet övezo 10 hektáros díszpark nagy része is, hisz területén nehézgépeik számára építettek garázsokat. Egy teherautókat üzemelteto vállalat maradt a katonák után, akikkel ma harcolok, hisz ok nem akarnak innen elmenni annak ellenére, hogy nem lenne joguk továbbra is itt maradni.

Bár a várkastélyt a katonák teljesen átalakították, mégis jobb volt a helyzet 1985-ig, amíg itt laktak. Ok ugyanis karbantartották az épületet. Aztán viszont 15 éven át nem törodött vele senki.

- Hogy jött az ötlet, hogy egy tizenöt évig lakatlan, romos épület megóvását és felújítását felvállalja egy festomuvész?

- Munkácsi születésu vagyok, feleségem pedig a vár szomszédságában lakott, s házasságkötésünk elott gyakran sétálgattunk a lassan romossá váló épületben. 2001-ben a muemlékvédelmi hatóság bérbe adta nekem a várat eloször 15, majd a hatályos törvényeknek megfeleloen 50 évre. A szerzodésben vállaltam, hogy a bérleti jog fejében megorzöm az épület állagát. A szerzodés aláírását követo második éjszaka a vihar ledöntötte a tetoszerkezet egy részét, beszakítva az emeleti rész két nagytermének boltozatát is. Tehát azonnal ki kellett cserélni a tetot, amit a magyarországi muemlékvédelmi minisztérium támogatásának köszönhetoen sikerült is megoldani. A beomlott boltozat helyreállításával a magyarországi muemlékvédelmi szakemberek véleménye szerint nem ártana még várni, hisz eredetileg a Rákócziak idejében az egész második szinten kazettás mennyezet volt 1749-ig, kivéve a fohajót és azt a termet, amelyik Zrínyi Ilona hálószobája volt, ahol - Dénes Zsófia szerint - eloször találkozott Thökölyvel.

Az ukrán muemlékvédelem nem tudja semmivel támogatni az épület felújítását, viszont már kifogásolták, hogy a két felújított földszinti terem kivakolásakor miért használtunk cementet, az eredetileg használt tojás-mész-homok keverék helyett. Matl Péter szobrász barátom vállalta, hogy kobol kifaragja a hiányzó ablakkereteket, de ez nagyon nagy munka, így valószínuleg az eredetihez hasonlító kereteket betonból öntjük majd ki.

- Van rá kilátás, hogy tud a további felújításokhoz pénzt szerezni?

- Évente támogatja a felújítási munkát egymillió forinttal a Magyar Köztársaság Muemlékvédelmi Minisztériuma, a teto felújítását támogatta a Teleki László Alapítvány is. Feleségemmel, Tánya Petricskóval 1999-tol évente szervezünk itt képzomuvészek számára nemzetközi alkotótábort, a táborra megpályázott pénzekbol is tudtunk fordítani az épület felújítására. Most eloször 3000 hrivnyával támogatott bennünket a Kárpátaljai Megyei Tanács is.

Találkoztam az ismert magyar diplomatával, báró Perényi Jánossal, aki osei révén kötodik vidékünkhöz. O arra biztatott minket, hogy az Európai Unió alapjaihoz pályázzunk, ugyanis a Kultúra 2000 és az Interreg programok támogatják fontos európai muemlékek felújítását. Magyarországi barátaink vállalták, hogy készítenek egy átfogó pályázatot a sárospataki, a borsi és a beregszentmiklósi várak felújítására. Múlt osszel be is indult ez a folyamat.

- Mi a tervük az épülettel, ha elnyernék az európai uniós pályázatot?

- Képzomuvészeti és történeti múzeumot szeretnénk kialakítani itt, amelyben lenne külön szobája a Perényi, a Rákóczi, a Schönborn családoknak, illetve a Kárpátaljai Történeti Múzeum létrehozna itt egy emlékszobát a csehszlovák idoszakban az épületben kialakított börtönben raboskodó politikusok emlékére. Az emeleti részen egy színvonalas konferenciatermet szeretnénk létrehozni, illetve idoszaki képzomuvészeti kiállításoknak is szeretnénk helyt adni. Felmerült továbbá az az ötlet is, hogy az egyik helyiségben egy multimédiás, Internet-osztályt hozunk létre, amely elosegíthetné a történelem oktatását. Vannak további elképzelések is, de egyelore azon vagyunk, hogy az eddigi terveinket mielobb valóra váltsuk.

B. Zs.

A várkastély U-alaprajzi elrendezésu kétszintes épület. A középkori erodítmény valószínuleg a Huszt - Ungvár közötti védelmi vonal része volt. A várkastély az évszázadok során a Perényi, a Telegdi, a Frangepán és a Rákóczi családok birtokában volt. II. Rákóczi Ferenc is sokszor megfordult itt. 1729-ben az elkobzott Rákóczi-vagyonnal együtt a gróf Schönborn család kapta meg a kastélyt és a falut, melynek ekkor messze földön híres volt a ménese és a várat övezo 10 hektáros díszparkja.