Egy 001-es ügynök a futballsztárok világából

Exkluzív interjú Varga sándorral

2006. október 13., 10:00 , 300. szám
Varga Sándor édesanyjával

Varga Sándor idén tíz éve a FIFA hivatalos futballjátékos-ügynöke. Visken született, Lembergben, Moszkvában tanult. Dolgozott Lobanovszkijjal, Mészöly Kálmánnal, tíz évig élt Szaúd-Arábiában, működött Monacóban, Londonban. Jelenleg az ukrán nemzeti válogatott nyolc játékosának ügynöke. Varga Sándor rendszeresen hazalátogat szülőhelyére, szavai szerint, mindmáig megmaradt viskinek.

- Eredetileg testnevelő tanárnak, futballedzőnek tanultam a Lembergi Testnevelési Főiskolán. Később felkerültem Moszkvába, a világ akkori legjobb sportakadémiájára. A moszkvai egyetem után Lobanovszkijhoz kerültem asszisztensként. Ő zseniális edző volt, egy külön "iskolát" jelentett számomra. Az 1984-85-ös idényben a magyar válogatott másodedzője voltam. Később Mészöly Kálmánnal kijutottam Szaúd-Arábia legnagyobb focicsapatához, ahol az asszisztenseként dolgoztam - kezdi a bemutatkozást Varga Sándor.

- Magyarként hogy boldogult Moszkvában?

- Érdekes módon, amikor kiderült, hogy magyar vagyok, olyan ajtók is kinyíltak előttem, amelyek mások előtt nem. Ehhez hozzájárult, hogy Lev Jasin, Szimonyan nagyon sokat játszott Puskás Öcsiék ellen és nagyra tartotta a magyar focit. Az egykor világszínvonalú magyar futball jó híre Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Brazíliában is segítségemre volt. Jó nyelvérzékemnek köszönhetően sok nyelvet beszélek, Szaúd-Arábiában például három hónap után már arabul tartottam az edzéseket.

- Hogyan lesz valakiből futball-ügynök, és mi a dolga?

- Meg kell szerezni a szükséges oklevelet, vagyis sikeresen kell vizsgázni számos elméleti tárgyból, nemzetközi jogból stb. Én személyesen Sepp Blattertől, a FIFA elnökétől vettem át az ügynöki oklevelem Zürichben. Ennek a sorszáma 001, innen való a "001-es ügynök" becenév. Az ügynök dolga: a sztárfocisták életének menedzselése. Egy menő játékosnak 5-6 ügynöke is van, mindenki a maga szakterültén teszi a dolgát (jótékonyság, sztár-image, magánszerződések stb.) Egyebek mellett esetenként meg kell oldani a játékos hétköznapi családi ügyeit, pl. bankszámlanyitás, házvásárlás, vagy hogy hova járjon a gyerek iskolába. Jelenleg az ukrán futballválogatott nyolc labdarúgójának vagyok az ügynöke. Nem könnyű dolog, mert éjjel-nappal készenlétben kell lenni. Olykor az időegyeztetéssel gondok vannak, tegnap este (október 7.) például Rómában kellett volna lennem az Olaszország-Ukrajna világbajnoki selejtezőn, de lemondtam, hogy itt lehessek a viski a falunapon.

- Hogyan tudja kijevi munkáját például Viskről irányítani?

- Két mobiltelefon - két iroda. Édesanyámnál van Internet, nem maradok le semmiről. Viskről ugyanúgy lehet irányítani a dolgokat, mint Budapestről, vagy egy repülőgépről.

- Az ügynöki pályafutását tekintve mire a legbüszkébb?

- Talán arra, hogy Oleg Luzsnijt sikerült a világ egyik legjobb csapatához, a londoni Arsenalhoz szerződtetnem. Szakmai téren elértem, hogy ma már nincs névjegykártyám: aki nem ismer, bemutatkozásnál annak is elég megmondani a nevemet.

- Személyesen is ismeri az aranylábú Puskás Ferencet...

- Legutóbb négy éve találkoztunk, akkor még viszonylag jó egészségnek örvendett. Utolsó kijevi látogatásakor én voltam mellette és tolmácsoltam szavait a hivatalos sajtótájékoztatókon. Két hét múlva hívott az ügynöke Magyarországról. Kiderült, a családi vacsoránál Öcsi bácsi hiányolta a "kijevi szakácsot", azt az embert, aki Kijevben mindent elintézett, ha valamivel gond volt. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy megőrzött emlékezetében.

- Ön szerint jelenleg kik a világ legjobb focistái?

- Andrij Sevcsenko, Frank Lampard, Sevcsenko játékostársa a Chelsea Futballklubban és persze Ronaldino.

- Említette, hogy élete nagy részét repülőgépen tölti...

- A Sao Paulo-Frankfurt repülőút például 14 óra. Eltelik a reggeli-ebéd-vacsora, az ember minden filmet megnéz, már udvarol az utaskísérőknek és még mindig nem ért célba. Dél-Afrika, Japán szintén hosszú út, türelmet igényel. Amit csak lehet, igyekszem telefonon intézni. Egyetlen helyre utazom szívesen: haza, Viskre. Szeretek barangolni a Kárpátokban, éppen emiatt az autóm is egy nagy terepjáró, hogy bárhová eljussak vele.

- Jótékonykodik is...

- Viskhez húz a szívem, hisz itt kezdtem focizni. Barátaimmal létrehoztunk egy alapítványt, ezzel tartjuk életben a helyi futballt. Úgy gondolom, jobb, ha a gyerekek fociznak, mint hogy dohányozzanak, drogozzanak. Igyekszem segíteni a magyar, az ukrán iskolát (mindkettőben tanultam), a templomunkat.

- Család?

- Feleségem moszkvai, van két nagylányunk, az egyik a Cambridge-i Egyetemen, a másik Londonban tanul. A 82 éves édesanyám Visken él, hozzá gyakran ellátogatunk. Tavaly például Novák Dezső neves magyar labdarúgóval szüreteltük édesanyám szőlőjét. Délben hívtuk ebédelni, ám Dezső azt mondta: amíg nincs leszedve a szőlő, nincs pihenés! Később persze viski bort is kapott a szüretből.

- Van olyan álma, vágya, ami eddig nem teljesült?

- Mondhatni, boldog ember vagyok. Vannak álmaim, de nem nagyok, talán leginkább az, hogy még sokáig tehessem a dolgom a futball közelében. A családom szintén nagyon sikeres oldala az életemnek.

Popovics Zsuzsanna