A megelőzés jelenti a reményt

Ungváron tartott előadást a Magyar Rákellenes Liga elnöke

2006. október 20., 10:00 , 301. szám

Ungváron, a Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégiumban tartott előadást a rákbetegség megelőzéséről és kezeléséről dr. Vasváry Artúrné, a Magyar Rákellenes Liga (MRL) elnöke. Rozványi András, az MRL gazdasági igazgatója az 1990. augusztus 1-jén létrejött Liga tevékenységéről szóló filmet mutatta be.

Előadásában dr. Vasváry Artúrné vázolta az MRL tevékenységének fő céljait, feladatait. Évezredünk legfélelmetesebb betegsége a rák. Sajnos kevés olyan család van Magyarországon és itt, Kárpátalján is, ahol ne gyászolnának rákban eltávozott családtagot. De vajon így kell ennek lennie? - tette fel a kérdést az elnök asszony, melyre így válaszolt: Hitem szerint van remény! Össze kell fognunk, mert csak közös erővel lehetünk úrrá ezen a betegségen! A korai felismerés döntő mozzanat a betegség elleni küzdelemben. A Magyar Rákellenes Liga 1997-től kezdve fokozatosan kidolgozta az emlőrák korai felismerésére vonatkozó stratégiáját (az önvizsgálat oktatása, iskolai programok szervezése, a szűrés fontosságának hangsúlyozása stb.). Az eredmények önmagukért beszélnek: az emlőrákban meghaltak száma 2001-től csökkent, mert egyre többen élnek a szűrési lehetőséggel - konstatálta dr. Vasváry Artúrné, hozzátéve, hogy az orvostudomány napról napra új eredményekkel áll elő, de legtöbbet mégis azzal tehetünk, ha megőrizzük az egészségünket.

A Magyar Rákellenes Liga segít a betegeknek, hogy gyógyulásuk érdekében képesek legyenek tudatosan együttműködni a kezelőorvossal. Korunk követelménye a tájékozott beteg! Az egyesület ismeretterjesztő programokkal, tájékoztató kiadványokkal, telefon- és betegszolgálattal, illetve gyógyeszközök beszerzésével vesz részt a rákellenes küzdelemben, és arra törekszik, hogy a környező országokban élő magyarság körében is meginduljon ez a munka. Dr. Vasváry Artúrné könyveket, tájékoztató jellegű anyagokat adott át a Római Katolikus Egyháznak.

A Magyar Rákellenes Liga elnöke lapunknak elmondta, hogy Erdély után Kárpátalján is szeretnék megszervezni a lelkisegély-nyújtást és a rákbetegek klubjait, melyeknek átadnák tapasztalataikat, a klubok tevékenységébe bevonnák az orvosokat, szakirodalommal látnák el őket, a betegeket pedig tájékoztató jellegű kiadványokkal.

B. J.