Támad az ősz?!

2006. október 20., 10:00 , 301. szám

Közismert, hogy az ősz és az évszakváltással járó nagy hőmérséklet-ingadozások, a felfokozott fronttevékenység ugyancsak megviselik szervezetünket, különösen az idősebbeknek, betegebbeknek kell ilyenkor óvatosnak lenniük. A jelenség magyarázatáról és a káros hatások kivédéséről, megelőzéséről Kertész Árpád beregszászi mentőorvost kérdeztük.

- Mi visel meg bennünket a legjobban ősszel?

- Mindenekelőtt a gyors hőmérsékletingadozásokat említeném, amikor a kora reggeli 5-6 fokról délutánra akár 20 fok fölé is emelkedhet a levegő hőmérséklete, amint az elmúlt napokban is tapasztalhattuk, majd estére ismét fagypont közelébe süllyed. Ilyenkor az ember hajlamos továbbra is nyáriasan öltözködni, ezért ha huzamosabb ideig tartózkodik a szabadban, egykettőre meghűlhet. Az emberi szervezet egyébként is nehezen áll át a nyári melegről a hidegebb időjárásra. Itt hívnám fel a figyelmet arra is, hogy mind gyakrabban tapasztalunk az embereknél szinte már allergiás reakciókat a hidegre. Ezek az emberek fázékonyabbak, hamarabb összeszűkülnek a véredényeik, mindenekelőtt a végtagokban, s a rossz vérkeringés miatt gyakrabban jelentkeznek náluk a fagyásos tünetek. Ugyancsak elmondható az őszi időszakról, hogy ilyenkor hajlamosak kiújulni a krónikus betegségek, elsősorban az idősebb embereknél, s hatványozottan számíthatunk a különböző légúti megbetegedések, a vírusos fertőzések jelentkezésére is.

- Említette a krónikus betegségekben szenvedőket. Kik számítanak a legveszélyeztetettebbeknek?

- Természetesen mindenekelőtt a légúti megbetegedésekben, például krónikus légcsőhurutban, hörghurutban, krónikus tüdőgyulladásban szenvedők számára nehéz időszak ez. A megfázás, a vírusos megbetegedések elszaporodása egyaránt az ilyen krónikus betegségek kiújulásának valószínűségét növelik. Számolnunk kell még néhány hétig az allergiás tünetekkel is, amelyek a közhiedelemmel ellentétben még ilyenkor is igen gyakran jelentkezhetnek. A másik rizikócsoportot a magas vérnyomásban, a koszorúér-megbetegedésekben szenvedők képezik.

- Hogyan tükröződik mindez az orvosok napi praxisán?

- Sajnos ugrásszerűen növekszik ilyenkor a hűléses megbetegedések, a sürgős orvosi ellátást igénylő rosszullétek száma.

- Egyre többen panaszkodnak az ilyenkor ősszel különösen intenzív fronthatásokra. Valóban ilyen nagy befolyással vannak szervezetünkre ezek a légköri jelenségek?

- A fiatalabbak általában észre sem veszik a meleg- és hidegfrontok átvonulását, váltakozását. Szervezetük még könnyen alkalmazkodik a változásokhoz. Az évek múlásával kezdjük érzékelni a fronthatásokat, melyek idővel mindinkább igénybe veszik a szervezetet, különösen, ha annak védekezőképességét legyengíti valamilyen betegség. A tünetek sajnos igen sokak számára ismerősek: emelkedő vérnyomás, fejfájás, ingerlékenység, szétszórtság, aluszékonyság, rossz közérzet. Ezeket a tüneteket gyakorta csupán múló kellemetlenségnek tartjuk, ám hosszú távon és összességében azt eredményezhetik, hogy csökken a teljesítő- és ellenálló képességünk, szervezetünk hamarabb kifárad, több odafigyelésre, gondoskodásra szorul.

- Vannak olyan betegcsoportok, akiknek különösen óvatosnak kell lenniük ebben az időszakban a fronthatások miatt?

- Mindenekelőtt azoknak az idősebb embereknek kell jobban odafigyelniük önmagukra, akik magas vérnyomásban, szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvednek. Hangsúlyoznám a cukorbetegek érintettségét is, akikről gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni, ha a fronthatásokról esik szó. A betegségekre azonban nem csak akkor kell odafigyelnünk, amikor hirtelen felugrott a vérnyomás, megfájdult a szív. Meg kell próbálnunk csökkenteni, kiküszöbölni az ilyen esetek kialakulásának lehetőségét. A szív- és érrendszeri megbetegedések esetében a krízishelyzetek kialakulásának megelőzésére hathatós eszköz lehet már az is, ha figyeljük a médiát, számításba vesszük a fronthatásokra, mágneses viharokra stb. vonatkozó előrejelzéseket.

Általánosságban elmondható, hogy már a negyvenen túliaknak is ajánlatos odafigyelniük egészségükre, szervezetük jelzéseire, amely a legtöbb problémát már idejekorán jelzi, s így módunkban állhat megelőzni a komolyabb bajokat. Fontos lehet ilyenkor ősszel a diéta betartása, a sokat dolgozók esetében pedig a megfelelő pihenés, kikapcsolódás.

- Egyre többet hallani olyan gyógyszernek nem minősülő, gyógyhatású készítményekről, amelyek segíthetnek átvészelni ezt a nehéz időszakot. Célszerűnek tartja ezek fogyasztását?

- Hasznosnak bizonyulhatnak, amennyiben erősítik szervezetünket a nagyobb igénybevétel idején, s csökkentik a stresszes reakciókat. Elsősorban ezért ajánlanám a különböző vitaminkészítményeket, az igen népszerű, a vitaminok hatását nyomelemekkel, egyéb komponensekkel fokozó cseppeket. Arra is szeretném azonban felhívni a figyelmet, hogy azoknak, akik valamely egészségügyi probléma miatt gyógyszerrel élnek, az a legfontosabb, hogy rendszeresen, az orvosi előírásnak megfelelően szedjék a számukra rendelt készítményeket. Mint már utaltam rá, a fronthatás nem önmagában okoz problémát, hanem azáltal, hogy további megterhelést jelent az amúgy is beteg szervezetnek. Amennyiben tehát elmulasztjuk a gyógyszerek rendszeres szedését, például magas vérnyomás esetén, a védtelen, legyengült szervezetre hatványozottan veszélyes lehet a fronthatás.

hk