A Századvég Polenán

2006. november 3., 09:00 , 303. szám

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány részeként működő Civil Akadémia és a KMKSZ Ifjúsági Szervezete közös szervezésében zajlott az Ukrajnai Civil Szervezetek Képzése program harmadik fordulója Polenán, október 27-29-én.

Míg az első két alkalommal elméleti előadásokat hallhattak a résztevők, ezúttal a gyakorlati készségek, képességek fejlesztésén volt a hangsúly. Öt civil szervezet vezetői, tagjai vettek részt a tréningen, összesen 25 fő: a KMKSZ ISZ, a Kárpátaljai Fejlesztési Társaság (KFT), a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége (KMDFKSZ), a Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzata (KFSZK HÖK), a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola Hallgatói Önkormányzata (KMTF HÖK) képviseletében.

A szervezeti kommunikáció tematikát körüljáró képzést két szegedi tréningvezető: Gulyás Péter és Jusztin István tartotta. A tréning a résztvevők saját tapasztalataira alapozva, a csoportos interakciók és egyéni megnyilvánulások figyelembevételével foglalkozott a személy-személy közötti, valamint a belső és külső szervezeti kommunikáció gyakorlati kérdéseivel, továbbá a kampányszervezés gyakorlati fogásaival.

"A Századvég Alapítványon belül működő Civil Akadémia elsősorban Magyarországon képzett civil szervezeteket két éven keresztül. Ennek a sikerén felbuzdulva nyitottunk a határon túli területek felé. Találtunk is egy erre alkalmas programot a Magyar Külügyminisztérium Nemzetközi és Fejlesztési Együttműködési Főosztályán, melynél két programra pályáztunk civil szervezeti fejlesztő program címen Ukrajna és az akkor még Szerbia-Montenegró területén. Ennek az eredménye ez a mostani tréning Polenán. Kétszer nyert a pályázatunk, és idén is figyeljük a lehetőségeket, hogy folytatni tudjuk a programot. Miért fontos a civil szféra támogatása? A demokratikus társadalom alulról építkező folyamat, ezért elengedhetetlenül fontos dolog, hogy az emberek leüljenek és beszélgessenek egymással a számukra fontos dolgokról, akciókat szervezzenek, közvetítsék érdekeiket a politikai vezetés felé" – nyilatkozta lapunknak Várkonyi Gáspár, a Századvég Alapítvány külkapcsolati igazgatója.

P. ZS.