Közgyűlést tartott a RIT

2006. november 17., 09:00 , 305. szám

Szombaton Beregszászban került sor a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának (RIT) idei közgyűlésére.

A Namény étteremben megrendezett bensőséges hangulatú rendezvényen Magyar László elnök beszámolója nyomán a társaság tagjai értékelték az elmúlt esztendő eseményeit. Mint elhangzott, Szemán Ferenc és Veres Péter tragikus halála után a közelmúltban újabb súlyos veszteség érte a társaságot: távozott az élők sorából Tóth Lajos festőművész, grafikus. A RIT alapító tagjának és első elnökének emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek a jelenlévők.

A közeljövő eseményeiről szólva megtudhattuk, hogy az év hátralévő részében további két kiállítást szervez a RIT: november 24-től kamaratárlat nyílik a társaság alkotóinak munkáiból az ungvári magyar főkonzulátus új épületének ünnepélyes átadása alkalmából, majd december 1-jén ugyancsak Ungváron kerül sor a RIT immár hagyományos év végi összegző tárlatának megnyitójára, melynek helyszíne a megyei néprajzi múzeum lesz.

A távlati elképzelések megvitatása kapcsán szóba került, hogy a jelenlegi anyaországi támogatási rendszer átalakulása miatti bizonytalanság nem kedvez a hosszú távú tervezésnek, annyi azonban máris bizonyos, hogy a társaság még a télen emlékkiállítást szervez Beregszászban Tóth Lajos munkáiból, s 2007 folyamán várhatóan hasonló kiállításra kerül sor a RIT másik két eltávozott oszlopos tagja, Szemán Ferenc, illetve Veres Péter tiszteletére is.

hk