Oroszország bekeményít: kitilthatják az ukrán borokat

2006. december 8., 09:00 , 308. szám

Márciusban Grúziában és Moldáviában nagy felháborodást keltett Oroszország döntése a grúz és a moldáv borok importjának felfüggesztéséről, amit Gennagyij Onyiscsenko, az oroszországi KÖJÁL főorvosa élelmiszerbiztonsági okokkal indokolt, ám a tilalom hátterében vélhetően politikai okok álltak. A két, oroszbarátnak igazán nem nevezhető ország után Ukrajnával szemben is korlátozásokat vezettek be Oroszországban, ahonnan "kitiltottak" bizonyos Beregszászban előállított borokat.

Úgy tűnt, hogy a grúz és a moldáv borok Oroszország által bevezetett importtilalma kiváló lehetőséget nyújt Ukrajna számára a keleti szomszédba irányuló borkivitel jelentős növelésére. A merész ukrajnai tervek megvalósulását azonban porrá zúzta az orosz KÖJÁL-főorvos: november közepén Gennagyij Onyiscsenko négy odesszai borgyár mellett a beregszászi gyárakban előállított borokkal szemben emelt kifogást, mert szerinte az igen gyenge szőlőtermés mellett gyanúsan nagy mennyiségű bort állítanak elő. Onyiscsenko gyanúja szerint az itteni borgyárak nem helyi szőlőtermés feldolgozását végzi, hanem Moldáviából behozott borokat palackoznak.

A ZIK hírügynökség szerint Onyiscsenko szavaira két beregszászi borgyár igazgatója is reagált. Egyikük szavai szerint az általuk előállított borokat kizárólag Oroszországba exportálják már mintegy 10 éve, ám eddig egyetlen kifogás sem merült fel velük szemben. Határozottan kijelentette, hogy a gyár egyetlen liternyi Moldáviából vagy Grúziából származó bort sem palackozott, kizárólag kiváló minőségű ukrajnai és magyar nyersanyagot használ fel a borok előállításához. Egy szintén az orosz piacra szállító másik beregszászi borgyár képviselője az orosz vádakkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a vállalat által készített és palackozott borok megfelelnek az orosz szabványnak. A magyar nyersanyagok felhasználásának témaköréhez tartozik, hogy, mint arról lapunk beszámolt, a magyarországi média szeptemberben közölte, hogy Ukrajnában hamisítják a tokaji borokat. Az ügy kapcsán, melynek további fejleményei egyelőre nem ismertek, két Kárpátalján tevékenykedő borászat neve is felmerült. Az esetet Gráf József magyar földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter jelezte ukrán kollégájának és azon reményének adott hangot, hogy a magyar figyelmeztetés hatására az illetékes ukrajnai hatóságok keményen fellépnek a borhamisítók ellen.

November végére az orosz fenyegetőzés valósággá vált - Onyiscsenko már az egész ukrajnai borbehozatal felfüggesztésével fenyegetőzik, azzal indokolva, hogy az Ukrajnában előállított bor minősége nem megfelelő és az oroszországi fogyasztóvédelmi hatóságnak egyre több alapja van az intézkedésre. Azóta azonban az ügyben nem történtek további fejlemények.

Baráth József