Több mint kétszáz magyar polgármester Szlovákiában

2006. december 8., 09:00 , 308. szám

Szlovákiában több mint kétszáz településen választottak magyar nemzetiségű polgármestert a múlt szombati önkormányzati választáson. Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke igen jónak értékelte ezt az eredményt, hozzátéve: az előző ciklusban ugyan több helységet irányított magyar polgármester, de a Magyar Koalíció Pártjának most a kormánypártok erőteljes nyomásával szemben is sikerült megőriznie szerepét a helyi önkormányzatokban.

A szlovákiai városokban 36, a kisebb településeken 62 %-os volt a részvétel, ami azt jelenti, hogy a december 2-i önkormányzati választáson országos szinten 47,65 %-os volt a részvétel, jobb a vártnál.

A választás legfőbb győztesei a függetlenek, 895 polgármesteri helyet szereztek meg. A pártok versenyében az első a Smer, több mint 400 településen ez a párt adja a polgármestert a következő négy évben. A fővárosban és a megyei városok kétharmadában, köztük Kassán azonban vereséget szenvedett. A legnagyobb városok, Besztercebánya és Nyitra kivételével, a jobboldal kezén maradtak.

A pártok közül a második legsikeresebb a Magyar Koalíció Pártja volt, 215 polgármesteri helyet szerzett, az elmúlt négy évben 233 MKP-s polgármester volt Szlovákiában. (radio.hu)