Határon túli egyházi vezetők Szili Katalinnál

2006. december 22., 09:00 , 310. szám

A határon túli magyar szervezetek támogatásáról, illetve az egyházak és az anyaország párbeszédéről egyeztetett Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke határon túli egyházi vezetőkkel hétfőn a parlamentben.

Megegyeztek abban, hogy jövő december helyett már júniusban újabb megbeszélést tartanak, amelyen áttekintik a kapcsolattartás lehetőségeit a vajdasági és a kárpátaljai magyarokkal, mivel akkor kerül napirendre ez a téma az Európai Tanács ülésén. Szóba került a Sapientia Erdélyi Egyetem támogatása, a Szülőföld Alap támogatásának növelése és az, hogy a Teleki Alapítvány esetleg az Országgyűléshez kerüljön. Szili Katalin elmondta: a megbeszélésen felvetődött, hogy legyen intézményesített párbeszéd a határon túli magyar egyházak és az anyaország között. Megjegyezte: az Országgyűlés előtt van egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslata, amely az előző ciklusban időhiány miatt már nem ment végig. Erről már januárban újra tárgyalunk - tette hozzá. A megbeszélésen Balog Zoltán (Fidesz), az emberi jogi bizottság elnöke, Németh Zsolt (Fidesz), a külügyi bizottság elnöke és Harrach Péter (KDNP), az Országgyűlés alelnöke is részt vett. Minden meghívott egyházi vezető elfogadta a meghívást. Kárpátalja képviseletében jelen volt

Horkay László református és Majnek Antal Jenő római katolikus püspök, valamint Bendász Dániel görög katolikus esperes. (MTI/Kárpátalja)