Saján a legdivatosabb

2006. december 22., 09:00 , 310. szám
Ahol a pénz nem számít

A huszti járási Saján község eséllyel pályázhatna a legfelkapottabb kárpátaljai gyógyüdülőhely címért, ha lenne ilyen. A Saján-hegyek által körbezárt sajátosan meleg levegőjű és szélmentes, különleges mikroklímájú, ásványvízforrásokban bővelkedő vidéket már nemcsak a gyógyulni és pihenni vágyók kedvelik, hanem a pénzüket itt befektető kijevi üzletemberek, politikusok, művészek is szívesen építkeznek itt.

Az építkezések folytán Saján néhány év alatt duplájára nőtte ki magát. Domboldalain dollárezreket érnek a telkek, az itt épülő magánházak és panziók kivitelezése, felszereltsége pedig leginkább a skandináv jólétet idézi. Egyes források szerint Sajánban egy ár föld ára 4-5 ezer dollár, míg egy lembergi ingatlanügynökség egy 0,45 hektáros sajáni telket jelenleg 67 ezer dollárért kínál honlapján.

Több sajáni család végleg áttelepült Viskre, miután saját házát eladta, a kapott ár ötödrészén pedig új otthont vásárolt magának a szomszéd községben. Az újonnan épült/épülő magánházak, minihotelek már az alig 400 lelkes falucska központjában is ott hivalkodnak, majd felkapaszkodva a domboldalakra egyre-másra felbukkannak.

Némelyik ház a budapesti Rózsadomb színvonalát is felülmúlja, van, amelyikhez egész domboldalt parkosítanak. Az esetenként 1200 négyzetméteres, 20-30 szobás magánhotelek, és kisebb, 8-10 szobás lakóházak luxusához tartozik a fedett és nyitott uszoda, szauna, pezsgőfürdő, biliárdterem, míves kandallók, lovarda, külön mosoda.

A kivitelezésben kerülik a giccset, sehol sem látni például kerti törpét és angyalkás gipszstukkót. Az építkezéshez kizárólag természetes anyagokat: keményfát és terméskövet stb. használnak. Nem ritka, hogy olasz, görög, spanyol gyártótól érkezik rendelésre a burkolócsempe, a fürdőszoba-berendezés, a dzsakuzi. Az egyik legújabb divat a szalmatetős faház, ebből most négy-öt is épül négyzetméterenként 56 eurós áron. "Aki itt építkezik, annak a pénz nem számít" - mondja egy viski mesterember, aki Magyarország után most a Sajánban felvállalt munkákkal keresi kenyerét.

Az építkezés, szállodaműködtetés, házőrzés munkaerőt igényel, így azok a sajáni, viski lakosok, akik korábban külföldön dolgoztak, ma otthon is találnak megélhetést. Főszezonban a mesteremberek napszáma háromjegyű összeg, a segédmunkásoké 40-50 hr/nap, ami sokaknak a megyeszékhelyen is álomfizetésnek számít. A gazdag házakat vigyázó, felügyelő vagyonvédők sem panaszkodhatnak, havi 600-700 hrivnya munkabérért róják a köröket a kerítés körül, mely a legtöbb esetben kétméteres kőfal, hatalmas, díszesen faragott fa vagy kovácsoltvas kapukkal. Ezek árából akár egy kisebb házat is fel lehetne építeni...

És hogy kik tudják mindezt megfizetni? A legnevesebb sajáni beruházók között tartják számon például Mikola Bilokony exminisztert. A volt belügyminiszter jelenleg külföldön bujkál az őt kereső hatóságok elől, ezalatt felesége felügyeli a sajáni családi üdülőjük építési munkálatait. A Perlina Zakarpattya étterem mellett egy hatalmas faház épül. A helyiek úgy tudják, Jan Tabacsnik harmonikaművész szállodája, melyben, ha elkészül, az ukrán show-biznisz csillagait kívánja vendégül látni. A helyi fáma szerint van itt üdülője Viktor Juscsenko államelnöknek, Ivan Pljuscs exházelnöknek, valamint számos neves politikusnak, magas rangú rendőrnek, katonának, élsportolónak. A viski községháza szerint azonban hivatalosan egyik fentebb megnevezett személynek sincs telke-ingatlanja Sajánban.

A Sajánban működő, országos hírű gyógyszanatórium mindeközben csak lassacskán képes fejleszteni szállodai és éttermi szolgáltatásainak színvonalát. Az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idéző szanatóriumi hotelszobák helyett az igazán tehetős üdülőközönség inkább a kisebb, ám valódi luxust nyújtó miniszállodákban pihen. A szanatórium gyógyászati szolgáltatásait pedig jó pénzért bárki bármikor igénybe veheti.

Bérből és fizetésből élő halandó ember persze nemigen képes megfizetni még a "sima" szanatóriumi beutalót sem (ára hat napra 1200-1450 hr), hát még az éjszakánként 60-80 dolláros szállodai szobaárakat. Nekik (nekünk) marad a sorbanállás a sajáni ásványvízforrásnál, ahol literenként 5 kopijkáért "folyik" a csapból az ásványvíz. A helybeli mesterember meg a hazacipelt vízben aztán akár saját kádjában is megmártózhat.

pzs