Új szak a Rákóczi-főiskolán

Könyvvitelt és auditálást is tanulhatnak

2006. december 22., 09:00 , 310. szám
Dr. Soós Kálmán

A napokban éppen lapunkban jelent meg a hír, hogy új szak indul a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A részletekről dr. Soós Kálmánt, a tanintézmény rektorát kérdeztük.

- Megkaptuk az Oktatási és Tudományos Minisztérium Állami Akkreditációs Bizottságának szakindítási engedélyét, másképpen licenzióját, amelyet gazdálkodási és vállalkozási szakirányban könyvvitel és auditálás (könyvvizsgáló) szakra adtak ki. Ezt a szakot szándékozunk elindítani a következő félévtől 30 fő számára, amely ötéves levelező tagozatos képzés után bakkalaureus minősítést ad. A felvételizőknek, akiknek jelentkezését egyébként 2007. január végéig várjuk, matematikából és - Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériuma rendeletének értelmében - ukrán nyelvből kell majd felvételi vizsgát tenniük. Az ukrán nyelvvizsga ebben az esetben tollbamondást jelent. A képzés kétnyelvű lesz, azaz magyar és ukrán nyelven folyik majd, hiszen az ukrajnai munkaerőpiacra képezünk szakembereket, ahol az itteni vállalkozásokat, a bankrendszert, az itt érvényes jogszabályokat és normatívákat kell ismerni és használni tudni.

- Mi indokolta, hogy a főiskola a gazdálkodási szakok felé nyisson?

- Talán még nem közismertek a legutóbbi kárpátaljai felmérésekben tükröződő tendenciák: a helyi magyarság még mindig nem a lakosságon belüli részarányának megfelelően van reprezentálva a felsőoktatásban. Ha pedig megvizsgáljuk, milyen arányban vannak jelen a magyar nemzetiségű diákok az úgynevezett presztízsszakokon, mint amilyenek például az orvosi, jogi, gazdálkodási, nemzetközi kapcsolatok szakok, nos, ezen a téren még rosszabb az arány. Azzal tehát, hogy a gazdálkodás szak felé nyitunk, igyekszünk mindenekelőtt ledolgozni valamit ebből a hátrányból, ugyanakkor esélyt biztosítunk végzőseink számára, hogy megfelelő diplomával a kezükben ők is szereplőivé váljanak a gazdasági életnek. Azt is látnunk kell, hogy az egyre élénkülő ukrajnai vállalkozások mind nagyobb számban igényelnek auditáláshoz, könyvvitelhez értő szakembereket, ezen belül a magyar vidékeken olyanokat, akik a magyar nyelvet is beszélik.

- Hogyan sikerült megteremteni e jelentős fejlesztés alapjait?

- Nem véletlenül kerül sor erre a nyitásra éppen most. Akárcsak főiskolánk története során mindig, az újabb fejlesztést is aprólékos, körültekintő előkészítő és szervezőmunka előzte meg. Ennek a munkának pedig meghatározó része volt a minőségi oktatói gárda toborzása, ráadásul olyan szakembereket kellett megnyerni a felsőoktatás ügyének, akik mind a magyar, mind az ukrán nyelvet és szaknyelvet bírják, a hazai viszonyok ismerete mellett rálátnak a szomszédos EU-országok gyakorlatára is. Mára eljutottunk odáig, hogy adottak a feltételei a minőségi szakemberképzésnek ezen a területen is.

- Az oktatás költséghozzájárulásos. Mit jelent ez?

- Állami támogatás hiányában kénytelenek vagyunk a diákok hozzájárulását kérni az oktatás költségeihez, ám azt a lehetőségekhez mérten mindenkor úgy igyekszünk meghatározni, hogy ezáltal minél kevesebb diákot rekesszünk ki az anyanyelvű felsőoktatásból.

- Hogyan képzeli el a főiskola a további fejlesztést, milyen szakok beindítását tervezik?

- Természetesen a jelenlegi könyvviteli és könyvvizsgálási szak elindításával nem ér véget a gazdálkodási és vállalkozási szakirány fejlesztése, ez csak az első lépés volt. Tervezzük továbbá képzések elindítását a turisztikai és vendéglátói szakirányban is.

hk